FOTO Českým archeológom sa podaril svetový objav! V Egypte našli doposiaľ neznámu pamiatku

NETKY.SK • 16 Október 2017, 10:54 • 2 min
FOTO Českým archeológom sa podaril svetový objav! V Egypte našli doposiaľ neznámu pamiatku

Česká archeológia zaznamenala úspech svetového významu, keď v egyptskom Abúsíre objavili doposiaľ neznámu pamiatku.

slovakia

left justify in out

Česká egyptológia má v Abúsíre významné postavenie a dlhodobo na tomto mieste pôsobí. Teraz sa však dočkali veľkého úspechu. Objavili tú starobylý chrámový komplex, ktorý pochádza z čias vlády panovníka Ramzesa II., teda z rokov 1279-1213 pred našim letopočtom.

 

Archeológovia na základe objavu konštatujú výnimočné stavebné a náboženské aktivity panovníka. Nález je významný aj z toho dôvodu, že ide o jediný archeologicky doložený chrám Ramzesa II. v tejto oblasti.

 

Komplex je veľký 32 krát 51 metrov a vstupovalo sa doňho širokým vchodom z nepálených tehál. Za bránou sa nachádzalo rozľahlé nádvorie, ktoré viedlo do kamenného dvora a skladištných stavieb. Stavba mala aj vyvýšenú svätyňu pozostávajúcu z troch miestností. V budove sa našli aj zbytky nástenných malieb a reliéfov.

 

Podľa egyptológov ide o neoceniteľný objav, ktorý pomôže získať presnejšie informácie o tomto, v danej oblasti slabo preskúmanom, období.

 

Prečítajte si tiež Výskumníci odhalili tajomstvo Veľkej pyramídy v Gíze: Novoobjavený papyrus prezrádza spôsob jej stavby



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies