FOTO a VIDEO Škoda predstavila svoj prvý elektromobil, vie všetko, aj to kam sa pozeráte

NETKY.SK • 18 Apríl 2017, 17:09 • 2 min
FOTO a VIDEO Škoda predstavila svoj prvý elektromobil, vie všetko, aj to kam sa pozeráte

ŠANGHAJ - Česká automobilka Škoda na autosalóne v Šanghaji odhalila koncept elektrického vozidla Vision E.

slovakia

left justify in out

Vision E je prvým autom novej elektrickej éry českej automobilky a zároveň kľúčovým modelom, preto ho uvádza práve na svojom najdôležitejšom trhu v Číne.

 

Ide o veľké štvormiestne SUV, ktoré jazdí čisto na elektrinu a je predzvesťou jedného z plánovaných piatich elektromobilov, ktoré by sa mali objaviť do roku 2025. V roku 2019 majú mať vodiči k dispozícii prvý plug-in hybridný model Škoda - Superb.

 

Pohon všetkých štyroch kolies zabezpečujú dva elektromobily s kombinovaným výkonom 225 kW, napájanie obstaráva lítium-iónový akumulátor, ktorý sa vie nabiť na 80 percent kapacity za obyčajnú pol hodinu a na nabíjanie nepotrebuje kábel, zvláda to totiž bezdrôtovo, takzvane indukčným nabíjaním. Vozidlo má mať dojazd až 500 km a maximálnu rýchlosť 180 km/h.

 

 

Vision E má tiež elektricky otvárané dvere, takzvané motýlie prevedenie, ktoré sa bohužial do sériovej výroby nedostane. Palubná doska má úplne nové riešenie - bežné prístroje pred vodičom nahrádza centrálny displej na stredovom paneli, obrazovky sú potom aj pre cestujúcich na zadných sedadlách.

 

Elektromobil je tiež autonómny, teda nepotrebuje šoféra na cestách ani na parkovisku. Pomáhajú mu pri tom kamery, radary a laserové senzory.

 

Cesta nie je to jediné, čo vozidlo ovláda a sleduje. V manuálnom móde váš zrak sníma systém Eye Tracking, ktorý vyhodnocuje, kam sa vodič pozerá. Heart Rate Monitor zase kontroluje tepovú frekvenciu šoféra a možné abnormality hlási. Ak vodič zaspí alebo z akýchkoľvek príčin stratí vedomie, auto automaticky preberá riadenie, zastane pri krajnici a privolá záchranku.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies