10 TIPOV: Spomaľte a užite si sviatky s pohodou

NETKY.SK • 17 December 2019, 20:13 • 2 min
10 TIPOV: Spomaľte a užite si sviatky s pohodou

Vianoce sú pre väčšinu z nás opradené zvláštnym kúzlom. Ako ale odolať tlaku, s ktorým sú čím ďalej viac spojené, a užiť si ich? Ako vrátiť Vašim vianočným sviatkom pohodu? Advent ešte nekončí, užite si ho spoločne.

slovakia

left justify in out

1. Napíšte si svoje predstavy a priania hoci ste už dávno dospelí

Miesto listu pre Ježiška napíšte svoje predstavy o poslednom adventnom víkende, ale aj ďalších sviatočných dňoch na chladničku. Svoje predstavy či priania, ako by ste chceli adventný čas prežiť. Čo by ste chceli zažiť, urobiť. Keď každý z rodiny napíše svoje predstavy a dá svoj zoznam na viditeľné miesto pre ostatných nájdete najlepšie riešenia. 

 

img

 

2. Posledná adventná nedeľa v znamení party
Plánujete ešte upiecť koláč, pripraviť ozdoby, upratať? Potom v tom nezostávajte samy. Pozvite si domov kamarátky a pripravujte všetko spoločne. Jednak si môžete rozdeliť činnosti, ale hlavne si užijete príjemný večer, kde sa stihnete aj porozprávať.

 

img

 

3. Zapojte deti aby len tak nesedeli s mobilom v ruke
Nechajte deti byť veľkými a pripraviť adventný obed či večeru. Bude to pre nich veľká zábava a skúsenosť a pre vás príležitosť zariadiť a obstarať potrebné posledné darčeky. A že bude chleba s maslom a paradajka - nevadí. Bonusom bude, že vašim deťom podporíte ich sebavedomie.

 

img

 

4. Minimalizujte počty darčekov
Väčšina rodičov neustále rieši, koľko a aké darčeky deťom pod stromček. Deťom naozaj stačí aj jeden darček. Ak ich dostanú naraz viac, nestíhajú si ich užiť a vyhrať sa s nimi.

 

img

 

5. Dobročinné akcie v adventný čas
Chcete viesť deti k pomoci druhým? Chcete prežiť pekný čas a rozprávať sa s deťmi o životných hodnotách? Naplánujte dobročinnú aktivitu pre vašu rodinu. A môže to byť kŕmenie pre zvieratá v útulku, môže to byť podpora detí z detských domovov, návšteva opustených starých ľudí v domove dôchodcov či upratovanie okolia vášho domu. Všetko má zmysel.

 

img

 

6. Vianočné upratovanie
Rád a tipov, že Vianoce nie sú o upratovaní, je všade dosť. Napriek tomu všetci upratujeme. Čo tak do upratovania zapojiť celú rodinu? Keď na upratovanie bytu či domu nastúpite spoločne a budete sa podporovať, zvládnete to ľahšie. A kto sa rád hrá - môže si jednotlivé upratovacie činnosti vylosovať a pripraviť odmeny za splnené úkony.

 

img

 

7. Vianočná omša

To, čo robí symboly Vianoc významné, je to, čo si s nimi spájame. Naše vzťahy, spomienky, pocity. A o tom vlastne celé Vianoce a adventný čas sú. O vzťahoch s tými, ktorých máme radi, o pocitoch pohody, pokoja, mieru. O potrebách bezpečia, lásky a uznania. Rovnako ako každý deň. Pre veriacich aj neveriacich je určite pekným miestom návšteva kostola, kde počas polnočnej omše všetci spievajú Tichú noc. 

 

img

 

8. Vianočné menu vašej rodiny
Bez čoho si Vianoce neužijete? Preberte to spolu a zostavte si vaše vianočné menu. Možno nemusí byť vyprážaný kapor, možno môžete vziať na Vianoce k sebe domov niekoho, o kom viete, že je sám, možno môžete ísť na Vianoce do zahraničia, stráviť Štedrý deň s priateľmi. Je to na vás - zostavte si to podľa seba.

 

img

 

9. Adventný rodinný rituál
Zaraďte do posledného adventného týždňa aktivity, ktoré si spoločne užijete, naladíte sa na seba a budete sa na ne tešiť celý rok. Nech je to spoločný výlet do prírody, jedlo vo vybranej reštaurácii, hranie spoločenských hier, športový či kultúrny zážitok. Tradície mali a majú v našej kultúre veľký význam - ponúkajte je deťom aj v súčasnom svete.

 

img

 

10. Zaznamenajte si tie úžasné okamihy s vašimi najbližšími
Čas veľmi rýchlo letí. A občas nám osud zamieša s kartami úplne inak, než by sme čakali. Vytvorte si adventný album spoločných zážitkov Vianoc. Mať pár rokov po sebe fotky na rovnakom mieste je niečo, čo spätne všetci ocenia.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies