OSN: Gaza potrebuje „neprerušovaný“ prísun humanitárnej pomoci

NETKY.SK • 27 Október 2023, 13:30 • 2 min
OSN: Gaza potrebuje „neprerušovaný“ prísun humanitárnej pomoci

JERUZALEM - Generálny komisár Agentúry OSN pre pomoc a prácu v prospech palestínskych utečencov (UNRWA) Philippe Lazzarini v piatok povedal, že pásmo Gazy potrebuje "neprerušovanú" humanitárnu pomoc. Doterajšie dodávky, ktoré prúdia do palestínskej enklávy, označil za "omrvinky".

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Potrebujeme zmysluplný a neprerušovaný prísun pomoci. Tiež potrebujeme humanitárne prímerie, aby sme zabezpečili, že sa táto pomoc dostane k tým, ktorí ju potrebujú," povedal Lazzarini na tlačovej konferencii v Jeruzaleme.

 

Ďalej uviedol, že ľudia v Gaze neumierajú len v dôsledku bombardovania, ale mnohí ďalší čoskoro zomrú na následky obliehania tohto územia zo strany Izraela. Upozornil na nedostatok liekov, potravín a vody s tým, že odpadová voda vyteká na ulice.

Komisár taktiež potvrdil, že počas doterajších bojov zahynulo najmenej 57 zamestnancov agentúry.

Lazzarini sa tiež vyjadril k pochybnostiam o počte civilných obetí bojov v pásme Gazy, ako ich uvádza tamojšie ministerstvo zdravotníctva kontrolované militantným hnutím Hamas.

"V minulosti, počas piatich, šiestich fáz konfliktu v pásme Gazy, boli tieto údaje považované za dôveryhodné a nikto tieto počty skutočne nespochybnil," povedal prítomným novinárom.

Militanti Hamasu 7. októbra prenikli z pásma Gazy na územie Izraela, kde začali masakrovať obyvateľstvo i vojakov. Podľa izraelských predstaviteľov zabili vyše 1400 ľudí, väčšinou civilistov, a ďalších viac ako 220 uniesli ako rukojemníkov do pásma Gazy.

Izrael odpovedal intenzívnymi leteckými údermi, pri ktorých podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva, ovládaného Hamasom, zahynulo už vyše 7000 ľudí, väčšinou civilistov.

Počet úmrtí v Gaze je najvyšší od roku 2005, keď sa Izrael jednostranne stiahol z palestínskeho územia, píše AFP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR / AFP, Foto: TASR / AP (na archívnej snímke nákladné autá s humanitárnou pomocou pre pásmo Gazy vstupujú z Egypta do Rafahu)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies