Fontánu Družba v Bratislave majú sprístupniť po rozsiahlej obnove 24. júna

NETKY.SK • 17 Jún 2023, 13:00 • 2 min
Fontánu Družba v Bratislave majú sprístupniť po rozsiahlej obnove 24. júna

BRATISLAVA - Fontánu Družba na Námestí slobody v Bratislave by malo hlavné mesto po jej rozsiahlej obnove sprístupniť 24. júna. Stane sa tak po 16 rokoch, počas ktorých bola najväčšia fontána na Slovensku vypustená.

slovakia

left justify in out

Fontánu Družba na Námestí slobody v Bratislave by malo hlavné mesto po jej rozsiahlej obnove sprístupniť 24. júna. Stane sa tak po 16 rokoch, počas ktorých bola najväčšia fontána na Slovensku vypustená.

 

Podujatie s celodenným programom je súčasťou tohtoročného mestského kultúrneho leta. "Ikonickú fontánu sme zrekonštruovali od strojovne cez nové rozvody, čerpadlá a povrchy až po lipový kvet," približuje hlavné mesto na sociálnej sieti. Zrekonštruovanú fontánu poháňajú moderné technológie, čím bude ekonomicky aj ekologicky šetrnejšia. Kým v minulosti v nej cirkulovalo 2000 kubických metrov vody, po novom to bude 71. Odstránením obvodového múra bazénov má byť zároveň prístupnejšia verejnosti. Fontána Družba má tvar rozvíjajúceho sa 12-tonového lipového kvetu, ktorý symbolizuje priateľstvo a mier medzi národmi. Dielo vznikalo v rokoch 1979 až 1980.

 

Spolu s fontánou prechádza prvou komplexnou rekonštrukciou po vyše 40 rokoch aj Námestie slobody. Práce sa začali v novembri 2021. Aktuálnu podobu určila architektonická súťaž z roku 2017. Za sebou má prvú fázu obnovy. "Vymenili sme tu osvetlenie, starú zničenú dlažbu sme nahradili kvalitným terrazzom. V spodnej časti námestia sme vysadili borovice a priestor ešte viac sprístupníme a otvoríme," konštatuje magistrát. Námestie slobody vzniklo v druhej polovici 20. storočia, jeho súčasťou bolo do roku 1992 aj súsošie s komunistickým prezidentom Klementom Gottwaldom. Námestie sa premenovalo na Námestie slobody po roku 1989 a slúžilo na príležitostné koncerty, spoločenské akcie či demonštrácie. Táto funkcia sa má na námestie vrátiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies