Slováci v Bruseli sa stretli pri pietnej spomienke na Jozefa Chovanca

NETKY.SK • 6 September 2020, 15:11 • 2 min
Slováci v Bruseli sa stretli pri pietnej spomienke na Jozefa Chovanca

BRUSEL - Približne 40 Slovákov žijúcich v Belgicku sa v nedeľu doobeda zúčastnilo na pietnej spomienke na slovenského občana Jozefa Chovanca.

slovakia

left justify in out

Ten zomrel koncom februára 2018 po zadržaní letiskovou políciou na letisku v Charleroi a po následnom neprimeranom zákroku polície v cele predbežného zadržania, ktorý je stále predmetom súdneho vyšetrovania.

 

Organizátormi občianskeho podujatia na Schumanovom námestí v Bruseli boli mladí Slováci pôsobiaci v tomto meste - Helena Blahová a Andrej Šebesta. Na podujatí vystúpil aj chargé d'affaires Veľvyslanectva SR v Belgicku Andrej Michalec. Uviedol, že veľvyslanectvo SR si vysoko cení postoj slovenskej komunity a jej prejavy solidarity s rodinou Chovanca.

 

"Podporujeme tento postoj," povedal Michalec a zdôraznil, že veľvyslanectvo sa tomuto prípadu "zodpovedne a dôsledne" venuje od jeho začiatku, podobne ako to robí aj celý rezort slovenskej diplomacie.

 

"Sme v kontakte s rodinou pána Chovanca. Naším záujmom je a zostáva záujem rodiny pána Chovanca, čiže dôsledné vyšetrenie prípadu," opísal situáciu Michalec.

 

Uverejnil používateľ Helena Blahová Piatok 4. septembra 2020

 

Blahová na úvod podujatia pripomenula doteraz známe skutočnosti, že Chovanec na letisku v Charleroi čelil "týraniu" polície a následne zomrel v nemocnici. V mene všetkých prítomných a širšej slovenskej komunity v Belgicku vyjadrila sústrasť rodine Jozefa Chovanca a tiež nádej, že sa celý prípad podarí uspokojivo vyšetriť.

 

Podľa Šebestu je pre Slovákov v Belgicku tento prípad citlivý aj preto, že letisko v Charleroi považujú za svoje "domovské" letisko. Najčastejšie ho totiž využívajú pri návrate domov. Dodal, že akcia v Bruseli bola na jednej strane protestom proti "prešľapu polície, ktorý nemá obdobu" a na druhej strane išlo o vyjadrenie podpory zosnulému Slovákovi.

 

Šebesta zároveň ocenil, že miestna bruselská polícia bola veľmi nápomocná a udelila povolenie na túto verejnú akciu v priebehu iba šiestich hodín namiesto zvyčajných niekoľko týždňov čakania.

 

Slovenka Lenka Christiaens počas svojho príhovoru zdôraznila, že nikto sa nevyjadruje priamo v mene rodiny Jozefa Chovanca, avšak na podujatí ide snahu pretlmočiť odkaz jeho rodiny tak, ako ho chápu Slováci v Belgicku. Pripomenula, že pietne zhromaždenie sa koná v blízkosti tunela Schuman, kde Chovanec a jeho slovenskí zamestnanci pracovali vyše päť rokov.

 

Nechutné hajlovanie bolo súčasťou brutálneho zatýkania Slováka v Belgicku

 

Policajné násilie voči Slovákovi v Belgicku už prinieslo personálne odozvy

 

NRSR pripravila uznesenie k smrti Slováka na belgickom letisku

 

Belgická prokuratúra sa vyjadrila ku kauze smrti Slováka

 

"Jeho rodina si cení, že stojíme za nimi. Nikto z nich to nechce zbytočne nafukovať, prajú si iba pravdu a spravodlivosť a ešte viac si prajú, aby sa niečo podobné nikdy nezopakovalo. Mnohí z nás sa s tým vedia zosobniť," vysvetlila Christiaens. "Tento príbeh je niečo, na čo my ako Slováci nemôžeme zabudnúť," spresnila.

 

Občianske podujatie podporil aj rímskokatolícky kňaz Marek Sitár zo Slovenskej katolíckej misie v Bruseli. "V kostole som aktívne viedol modlitby za zosnulého Jozefa, ktorý s nami chodieval do kostola a na ktorého si doteraz mnohí pamätajú. Tiež za jeho rodinu a za spravodlivé posúdenie jeho príbehu v spoločnosti," povedal Sitár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona