Investori Twitteru podali na Elona Muska žalobu za manipuláciu trhu

NETKY.SK • 27 Máj 2022, 12:16 • 2 min
Investori Twitteru podali na Elona  Muska žalobu za manipuláciu trhu

NEW YORK - Investori spoločnosti Twitter podali žalobu na miliardára Elona Muska, pričom ho obvinili z manipulácie trhu. Podľa nich Musk zámerne neinformoval o skoršom nákupe akcií Twitteru, čím vyťažil z nižšej ceny.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla agentúra Reuters, investori v žalobe tvrdia, že šéf automobilky Tesla nezverejnil, že do 14. marca kúpil viac než 5-percentný podiel v sociálnej sieti Twitter, čím podľa nich ušetril 156 miliónov USD (145,84 milióna eur). Dodali, že ich konanie Muska poškodilo a žiadajú kompenzácie v zatiaľ nešpecifikovanej hodnote.

 

Investori v žalobe, ktorú podali tento týždeň na súde v San Franciscu, ďalej uviedli, že Musk pokračoval v nákupoch akcií Twitteru aj po 14. marci. Až začiatkom apríla zverejnil, že vlastní vo firme 9,2 %. „Odkladaním zverejnenia svojho podielu v Twitteri sa Musk dopustil manipulácie trhu a akcie kúpil za umelo nízku cenu," uviedli investori. Musk ani jeho právnici sa k žalobe nevyjadrili. Reagovať odmietla aj spoločnosť Twitter.

 

img

 

Podľa investorov nedávny pokles ceny akcií Tesly výrazne ohrozil Muskove možnosti zafinancovať akvizíciu Twitteru. Musk totiž prisľúbil, že svoje akcie ponúkne ako kolaterál na zabezpečenie si úverov potrebných na kúpu sociálnej siete. Akcie Tesly dosahovali vo štvrtok (26. 5.) popoludní zhruba 713 USD/akcia, zatiaľ čo začiatkom apríla to bolo okolo 1 000 USD.

 

Muskove načasovanie zverejnenia informácie o jeho podiele v Twitteri už začala skúmať Americká komisia pre burzy a cenné papiere (SEC), informoval ešte začiatkom mesiaca americký denník The Wall Street Journal. SEC vyžaduje, aby každý investor, ktorého podiel v spoločnosti prekročí 5 %, informoval o tejto skutočnosti najneskôr do 10 dní.

 

img

 

Investori poukázali aj na Muskovu verejnú kritiku Twitteru vrátane tweetu z 13. mája, že v súvislosti s falošnými účtami na Twitteri „dočasne pozastavuje dohodu o kúpe siete". Podľa nich sa to dá považovať za snahu ďalej tlačiť cenu akcií Twitteru nadol. Musk však v stredu (25. 5.) prisľúbil ďalšie miliardy na zafinancovanie akvizície Twitteru, čo, ako uviedla agentúra Reuters, signalizuje, že stále pracuje na dokončení transakcie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona