Flašíková Beňová: Európski občania sa musia cítiť vo svojich krajinách bezpečne

NETKY.SK • 15 Február 2017, 09:44 • 2 min
Flašíková Beňová: Európski občania sa musia cítiť vo svojich krajinách bezpečne

ŠTRASBURG - Uskutočnené útoky na území členských štátov Európskej únie (EÚ) jednoznačne ukázali akútnu potrebu zintenzívnenia boja proti terorizmu, ako aj účinného predchádzania jeho hrozbám.

slovakia

left justify in out

Okrem prehĺbenia vzájomnej spolupráce, či snahy o zlepšenie výmeny spravodajských informácií dochádza aj k sprísneniu existujúcich regulácií. Tie musia nekompromisne postihovať všetky aktivity týkajúce sa výcviku, financovania a ďalších prípravných aktivít súvisiacich s terorizmom.

 

„Európski občania sa musia cítiť vo svojich krajinách bezpečne. Bezpečnosť však zároveň nemôže byť zástupným nástrojom pre obhajobu akýchkoľvek xenofóbnych a extrémistických názorov,“ uviedla europoslankyňa Monika Flašíková Beňová. Pretrvávajúce riziko podľa nej predstavujú tisíce občanov Európskej únie bojujúcich po boku Daíš v Iraku a Sýrii, ale aj žoldnieri na východnej Ukrajine. „Návrat akýchkoľvek zradikalizovaných jedincov je určite bezpečnostným problémom, na ktorý musia členské štáty pohotovo a veľmi dôrazne reagovať. V súčasnosti, keďže majú európske doklady, im v ceste späť skutočne veľa nebráni,“ poznamenala. Téme boja proti terorizmu sa budú poslanci Európskeho parlamentu venovať na dnešnom plenárnom zasadnutí.

 

Hrozbou je aj stále výraznejšie prepojenie teroristických skupín s medzinárodným organizovaným zločinom. „Týka sa to obchodu s drogami, s ľuďmi, orgánmi, nútenej prostitúcie, zneužívania detí a iných zvráteností. Stúpenci teroristických organizácií sú cvičení na páchanie organizovanej trestnej činnosti. Profit z nej potom slúži na financovanie teroristických aktivít,“ priblížila poslankyňa. Boj proti terorizmu a radikalizmu si preto vyžaduje globálnu spoluprácu. „Žiadna z krajín ho nemôže vyhrať sama,“ uzavrela Monika Flašíková Beňová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies