Fitch zhoršila výhľad ratingu Fínska na negatívny

NETKY.SK • 23 Marec 2015, 09:27 • 2 min
Fitch zhoršila výhľad ratingu Fínska na negatívny

HELSINKI - Medzinárodná agentúra Fitch zhoršila výhľad ratingu Fínska zo stabilného na negatívny. Odôvodnila to slabými vyhliadkami škandinávskej ekonomiky. Fínsku tak hrozí, že ak sa situácia v hospodárstve nezlepší, mohlo by v budúcnosti prísť aj o najvyššiu ratingovú známku AAA. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Fínsko pritom patrí medzi hŕstku štátov eurozóny, ktorým Fitch zatiaľ ponechala najvyššiu známu AAA, aj keď ďalšia z agentúr, Štandard & Poor, už škandinávskej krajine vlani v októbri znížila rating o jeden stupeň na AA+.

 

Výkon fínskej ekonomiky sa totiž vrátil na úroveň roka 2008. Dôvodom je nedávna kríza eurozóny, problémy kľúčových priemyselných odvetví, ako je výroba papiera a mobilných telefónov, najnovšie konflikt na Ukrajine a sankcie proti Rusku, ktoré je kľúčovým exportným trhom Fínska.

 

Hrubý domáci produkt (HDP) Fínska tri roky po sebe klesol. Tento rok by mal síce vzrásť, ale len mierne o 0,5 % a mierne tempo rastu si podľa expertov udrží aj v nasledujúcich pár rokoch. Schodok v rozpočte Fínska zostane tento rok na úrovni 2,7 % HDP. Štátny dlh škandinávskej krajiny počas predchádzajúcej finančnej krízy vzrástol na 34,7 %. To je síce stále dobrý výsledok, ale Fitch upozorňuje, že súčasná fínska vláda nedosiahla takmer žiadny pokrok pri zavádzaní reforiem, ktoré by viedli k jeho zníženiu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies