Fitch potvrdila rating Európskej banky pre obnovu a rozvoj, má stabilný výhľad

NETKY.SK • 9 December 2015, 13:09 • 2 min
Fitch potvrdila rating Európskej banky pre obnovu a rozvoj, má stabilný výhľad

BRATISLAVA - Medzinárodná ratingová agentúra Fitch v stredu potvrdila úverové ratingy Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR). Dlhodobý emisný rating (IDR) inštitúcii potvrdila na stupni AAA so stabilným výhľadom, krátkodobý emisný rating zostáva na úrovni F1+. V prospech ratingov hovoria podľa agentúry silná akcionárska základňa a kapitalizácia.

slovakia

left justify in out

Na ziskovosť v roku 2014 negatívne vplýval najmä prepad kurzu ruského rubľa a odpisy úverov poskytnutých na Ukrajine. K júnu 2015 však už EBOR po precenení aktív a znížení opravných položiek na straty z úverov vykazovala čistý zisk v sume 588 mil. eur. Kapitalizácia banky bude v nasledujúcich rokoch pravdepodobne pod tlakom zvýšeného objemu poskytovaných úverov, zostane však na úrovni zodpovedajúcej ratingu AAA, uviedla agentúra Fitch.


EBOR je medzinárodnou finančnou inštitúciou, ktorá vznikla na základe zmluvy o založení Európskej banky pre obnovu a rozvoj, podpísanej v Paríži 29. mája 1990. Banka začala vykonávať svoju činnosť 15. apríla 1991. Akcionármi EBOR je 64 krajín. Samostatný vklad má Európska komisia a Európska investičná banka. Inštitúcia vznikla s cieľom uľahčiť bývalým komunistickým krajinám prechod k trhovej ekonomike. Postupne rozširovala svoju pôsobnosť a v posledných rokoch podporuje aj rodiace sa demokracie v severnej Afrike a na Blízkom východe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies