Účinnosť rúšok, ktoré vás ochráni pred koronavírusom najlepšie?

NETKY.SK • 27 Marec 2020, 16:00 • 2 min
Účinnosť rúšok, ktoré vás ochráni pred koronavírusom najlepšie?

Premiér Igor Matovič na tlačovej konferencii informoval, že každý občan Slovenskej republiky je mimo svojho bydliska povinný od 24. marca nosiť ochranné rúško, resp. nejakým spôsobom si kryť ústa a nos. Aké sú rozdiely medzi jednorázovými a látkovými rúškami či respirátormi?

slovakia

left justify in out

Jednorázové rúška

Jednorázové rúška sú rúška s nižšou úrovňou ochrany, ktoré dostať na trhu. Bežne ich nosia najmä lekári, no v prvých dňoch šírenia koronavírusu ich začali nosiť aj bežní ľudia. Po niekoľkých dňoch boli tieto rúška vypredané vo väčšine lekární čo obchodoch so zdravotníckymi pomôckami. Jednorázové rúška chránia najmä vaše okolie, pričom hygienici upozorňujú, že by ste ich nemali nosiť viac ako 8 hodín a už vôbec by ste ich nemali počas nosenia chytať rukami.  Väčšinou sú dvoj- alebo trojvrstvové, pričom jedna vrstva slúži na filtrovanie škodlivých látok a ďalšie na pohlcovanie vlhkosti.

 

img

 

Látkové rúška

Z dôvodu nedostatku jednorázových rúšok začali ľudia nosiť podomácky vyrobené látkové rúška, ktoré poskytujú určitú úroveň ochrany, avšak nie tak účinnú, ako tie jednorázové. Ich výhodou je, že sa dajú vyprať a použiť znova,  pričom sa odporúča ich sterilizovať žehlením. Podľa výskumu britskej Health and Safety Laboratory sú však tieto "handmade" rúška dva až trikrát menej efektívne na ochranu pred vírusmi a baktériami, ako jednorázové rúška.

 

img

 

Respirátory

Respirátory využíva momentálne najmä zdravotnícky personál, ktorý sa dostáva do kontaktu s nakazenými pacientmi. Je to preto, že respirátory (bez ventilu) majú najväčšiu ochranu voči vírusu. Respirátory s ventilom nie sú vhodné pri vírusovej infekcií, lebo vydychovaný vzduch vychádza priamo do okolia. Preto sú určené len na prácu a ochranu voči prachu a agresívnym látkam, v čase keď nie je rozšírená žiadna vírusová infekcia. Respirátory sa delia na 3 druhy: FFP1, FFP2, FFP3. Viac o respirátoroch FFP2 a FFP3 nájdete v článku "AKTUALIZÁCIA: Aké sú ceny respiračných masiek na Slovensku?" Respirátory sú momentálne na Slovensku takmer nedostupné. Respirátory s ventilom nie sú vhodné proti vírusom, keďže cez ventil prepúšťajú vydychovaný vzduch do okolia.

 

img

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies