Firmy sa budú môcť k svojim peniazom počas daňovej kontroly dostať skôr

NETKY.SK • 8 Júl 2014, 12:11 • 2 min
Firmy sa budú môcť k svojim peniazom počas daňovej kontroly dostať skôr

BRATISLAVA - Firmy sa budú môcť k svojim peniazom počas daňovej kontroly dostať skôr ako až po jej úplnom skončení.

slovakia

left justify in out

Poslanci Národnej rady (NR) SR totiž dnes definitívne schválili novelu zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH). Ministerstvo financií (MF) SR v nej navrhlo, aby správca dane počas daňovej kontroly mohol vyhotoviť čiastkový protokol, na základe ktorého bude môcť byť firme vrátená preverená časť nadmerného odpočtu ešte pred ukončením daňovej kontroly.

 

Skráti sa tiež obdobie, počas ktorého bude firma uvedená vo zverejňovanom zozname dlžníkov na DPH aj po zaplatení dane. "S cieľom zlepšiť podnikateľské prostredie sa navrhuje skrátiť sledované obdobie, v ktorom je platiteľ DPH v zozname zverejnený, z 12 mesiacov na 6 mesiacov," zdôvodnil rezort financií.

 

Novela zahŕňa i ďalšie zmeny, ktoré majú byť v prospech podnikateľov. Po novom bude kód elektronickej registračnej pokladnice prideľovať ktorýkoľvek daňový úrad. "Zároveň sa z technicko-organizačných dôvodov navrhuje, aby sa pokuty ukladali na mieste alebo v lehote do piatich pracovných dní. Pri zistení porušenia povinností sa bude vyhotovovať zápisnica z miestneho zisťovania," priblížilo ministerstvo.

 

Právna norma upravuje aj zasielanie faktúr občanom telekomunikačnými operátormi a poskytovateľmi televízneho a rozhlasového vysielania. Ako ďalej vyplýva z novely zákona o DPH, skráti sa aj lehota na registráciu zdaniteľnej osoby za platiteľa dane z 30 dní na 21. Cieľom tohto návrhu je zlepšiť podnikateľské prostredie.

 

Odstráni sa aj neprimeraná tvrdosť uplatňovania striktnej sankcie voči podnikateľom vo výške 1,3 % z dôvodu skoršieho uplatnenia nároku na vrátenie nadmerného odpočtu. Ako sa uvádza v spoločnej správe k návrhu zákona, k neprimeranej tvrdosti ustanovenia dochádzalo najmä v prípade, ak sa po uplatnení nadmerného odpočtu v skrátenej lehote zistilo, že platiteľ dane má nedoplatok napríklad na zdravotnom poistení, avšak je v zanedbateľnej výške. Po novom tak bude mať daňový úrad možnosť zohľadniť mieru porušenia zákona a uložiť pokutu aj nižšiu ako 1,3 % zo sumy vráteného nadmerného odpočtu.

 

Novinkou je aj online napojenie elektronických registračných pokladníc na systém finančnej správy. "S prihliadnutím na to, že v budúcnosti sa plánuje uskutočniť online pripojenie pokladníc, navrhuje sa, aby od 1. januára 2015 výrobcovia a dovozcovia a distribútori registračných pokladníc uvádzali na trh už len také, ktoré takéto pripojenie zabezpečia," uvádza sa v spoločnej správe. Zámerom tohto riešenia je, aby sa podnikatelia takýmito registračnými pokladnicami postupne vybavili, čím sa má predísť ich nárazovému obstarávaniu.

 

Zlepšiť sa má aj objednávanie kontrolných známok na tabakové výrobky a alkohol. Objednávanie kontrolných známok sa bude vykonávať prostredníctvom informačného systému na odber kontrolných známok. Elektronický systém bude dostupný na webovom sídle pre každú oprávnenú osobu.

 

Spresňuje sa tiež výpočet výšky limitu na kontrolné známky, ktoré boli nenávratne zničené v technologickom zariadení slúžiacom na nalepenie známok na spotrebiteľské balenie tabakových výrobkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies