Firmy plánujú v budúcom roku zvyšovať základné mzdy o 2,9 %

NETKY.SK • 21 Október 2015, 14:38 • 2 min
Firmy plánujú v budúcom roku zvyšovať základné mzdy o 2,9 %

BRATISLAVA - V tomto roku je najvyššie odmeňovanie zamestnancov v sektore informačných a komunikačných technológií a v bankovníctve. Naopak, najnižšie platy sú v strojárstve. Vyplýva to z najnovšej štúdie PayWell 2015 zameranej na odmeňovanie v spoločnostiach, ktorú vypracovala spoločnosť PwC.

slovakia

left justify in out

V tomto roku dlhodobo prvý farmaceutický sektor na prvej priečke najlepšie platených sektorov vystriedali informačné a komunikačné technológie. Ako ukázala štúdia, ľudia pracujúci v tomto sektore sú o 22 % vyššie odmeňovaní, ako je celoslovenský trhový priemer. Po ňom nasledujú bankovníctvo, automobilový priemysel a energetika.

 

"Výsledky tohtoročného prieskumu v porovnaní s minulým rokom ukázali, že základné mzdy v automobilovom priemysle boli vyššie ako v energetike. K miernemu zlepšeniu na úrovni základných miezd oproti minuloročným výsledkom došlo okrem informačných a komunikačných technológií aj v bankovníctve," konštatoval v správe pre médiá senior manažér a líder oddelenia poradenstva pre ľudské zdroje v PwC Slovensko Peter Lackó.

 

Firmy na Slovensku plánujú v budúcom roku zvyšovať základné mzdy o 2,9 %. Na rok 2015 pôvodne plánovali nárast miezd o 3,2 %, reálne zvýšenie bolo napokon podľa štúdie PwC o 2,8 %. Najvyššie nárasty miezd v tomto roku boli zaznamenané v sektore poisťovníctva a automobilovom priemysle. Naopak, najpomalšie rástli mzdy v energetike.

 

V budúcom roku plánuje najväčšie zvýšenie základných miezd sektor služieb a informačných a komunikačných technológií. Naopak, najmenší nárast základných miezd plánujú firmy pôsobiace v sektoroch bankovníctva a energetiky. "Na základe našej skúsenosti z posledných rokov sú spoločnosti pri plánovaní budúcich nárastov miezd skôr opatrné. Plánujú určité zvýšenie základných miezd podľa súčasnej stratégie a finančnej situácie," doplnila manažérka oddelenia poradenstva pre ľudské zdroje Patrícia Šimák. Reálne zvýšenie však podľa nej môže byť vyššie alebo nižšie podľa skutočných výsledkov spoločností.

 

Najvyššie platy v tomto roku pritom majú zamestnanci v Bratislave, respektíve v Západoslovenskom kraji. Podľa štúdie úroveň garantovaných miezd na západnom Slovensku je 14,7 % pod úrovňou Bratislavy. Východné Slovensko je tesne za západným a nasleduje stredoslovenský región.

 

Štúdia sa zamerala aj na poskytovanie benefitov firmami. V období od mája 2014 do apríla 2015 dosahovali náklady vynaložené na zamestnanecké výhody v priemere na jedného zamestnanca 829 eur ročne. V porovnaní s minuloročným prieskumom je to nárast o 15 eur na jedného zamestnanca.

 

Medzi najčastejšie poskytované benefity pritom patrí stravovanie formou stravných lístkov, mobilné telefóny a úhrada nákladov spojená so súkromnými hovormi, podpora spoločenských, kultúrnych či športových akcií pre zamestnancov, poskytovanie pracovného voľna navyše. Okrem toho dostávajú zamestnanci výhody aj vo forme poskytovania príspevkov na poistenie, ale i na vzdelávanie.

 

Spoločnosť PwC pripravila platovú štúdiu na základe údajov, ktoré získala od 290 spoločností, ktoré reprezentujú 18 sektorov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies