Firma SPP so 61-percentným podielom na trhu s plynom

NETKY.SK • 23 December 2015, 13:07 • 2 min
Firma SPP so 61-percentným podielom na trhu s plynom

BRATISLAVA - Štátny podnik Slovenský plynárenský priemysel (SPP) zostáva naďalej kľúčovým dodávateľom zemného plynu.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol pre portál vEnergetike.sk hovorca SPP Michal Holeš, štátni plynári majú 61-percentný trhový podiel na trhu s dodávkami plynu. "Darí sa nám udržať si zákazníkov. V roku 2015 sme taktiež zaznamenali každý mesiac návrat tisícov zákazníkov,“ dodal Holeš.


SPP už dodáva zákazníkom aj elektrinu. Podnik v tomto segmente zaznamenal zlepšenie svojej pozície. "V súčasnosti už máme stotisíc aktívnych zmlúv o odbere elektriny, pričom rast počtu našich zákazníkov je stabilný,“ doplnil Holeš. Plynári zatiaľ nechceli prezradiť predbežné hospodárske výsledky za rok 2015. "Predbežné výsledky nezverejňujeme, auditované hospodárske výsledky budú k dispozícii vo výročnej správe v druhom štvrťroku 2016,“ spresnil.


Hospodárenie firmy v roku 2015 ovplyvnilo počasie a geopolitika. Hospodárskej krízy sa už štátny podnik neobáva. "V dnešnom pohľade kríze nič nenasvedčuje, ale z geopolitického pohľadu môžu nastať rôzne problémy. Snažili sme sa preto pripraviť na všetky možné scenáre, aby sme dokázali splniť všetky naše úlohy. Od zabezpečenia maximálnej energetickej bezpečnosti cez prijateľné ceny plynu až po maximálne efektívne hospodárenie,“ dodal Holeš.


Plynári plánujú pre zlepšenie hospodárenia znova rokovať o vylepšení kontraktov o dodávke plynu z Ruska, či na skladovanie plynu v podzemných zásobníkoch spoločnosti Nafta. Firma podľa neho plánuje v budúcom roku len drobné investície, ktoré budú súvisieť so zlepšením obsluhy ich zákazníkov. "Taktiež plánujeme investície do rozšírenia využívania stlačeného zemného plynu (CNG) na Slovensku,“ doplnil Holeš.


Podľa SPP sa Slováci nemusia obávať žiadnej plynovej krízy. A to aj v prípade úplného zastavenia dodávok plynu z Ruska cez Ukrajinu. "Dodáme svojim odberateľom plyn bez akéhokoľvek obmedzenia počas celej zimy,“ zdôraznil Holeš.


Kým vlani v zime bol SPP v prípade zastavenia dodávok plynu z východu na Slovensko schopný garantovať bezproblémové zásobovanie plynom počas 90 dní, teraz by to už malo byť 115 dní. "K doterajším kontraktom o dodávke plynu z východu i zo západu a nákupom plynu na medzinárodných trhoch sme pridali ďalšie opatrenia. Vďaka tomu dokážeme zabezpečiť z iného ako ruského zdroja viac ako 30 % štandardnej celkovej dennej spotreby plynu. Ďalšie prípadné požiadavky našich zákazníkov môžeme pokryť ťažbou plynu, ktorý máme uskladnený v podzemných zásobníkoch plynu na území Slovenska,“ konštatoval Holeš.


Spoločnosť SPP priamo nadväzuje na viac ako 160-ročnú tradíciu plynárenstva na Slovensku. V súčasnosti poskytuje dodávku plynu a elektriny, ako aj doplnkových služieb pre viac ako 1,3 milióna zákazníkov. Jediným akcionárom je štát v zastúpení Ministerstva hospodárstva SR. Štát sa stal definitívne jediným vlastníkom SPP v júni 2014, keď sa zavŕšil proces prevzatia 49-percentného podielu SPP od českej spoločnosti EPH. Štát mal totiž v pláne ovládnuť cenotvorbu zemného plynu pre odberateľov v najväčšom slovenskom dodávateľovi plynu. Firma k 1. decembru 2015 zamestnávala 749 pracovníkov. Na začiatku roka 2015 to pritom bolo 768

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies