Finančnú budúcnosť si vie dobre plánovať len päť percent žiakov

NETKY.SK • 20 November 2013, 12:17 • 2 min
Finančnú budúcnosť si vie dobre plánovať len päť percent žiakov

BRATISLAVA - Celkom 5 103 žiakov z 202 základných a stredných škôl, na ktorých sa vyučuje finančná gramotnosť podľa metodiky programu Viac ako peniaze, absolvovalo vstupný test. Test úspešne vyriešilo päť percent žiakov, čo je o jedno percento viac ako minulý školský rok, informovala hovorkyňa Slovenskej bankovej asociácie (SBA) Monika Klobušická.

slovakia

left justify in out

„Úroveň vzdelávania v oblasti finančnej gramotnosti v školách ešte stále nie je na optimálnej úrovni. Výsledky testovania ukazujú, že vo finančnom vzdelávaní žiakov majú školy stále veľké rezervy. Predpokladám, že pripravované zmeny v tejto oblasti v blízkej budúcnosti pomôžu ku skvalitneniu procesov a tak k lepším výsledkom našich žiakov,“ zhodnotil výsledky testov programový riaditeľ Junior Achievement Slovensko Adam Šepetka. 

Ako informovala Klobušická, v programe Viac ako peniaze je on-line testovanie dvakrát ročne. "Cieľom testovania je zistiť úroveň vedomostí žiakov z oblasti finančnej gramotnosti a porovnať ich výsledky na začiatku a konci vzdelávania. Test obsahuje 30 otázok z rôznych oblastí, napríklad sporenie, moderné bankové nástroje, hypotéky," uviedla a dodala, že v minulom školskom roku zo 4 023 testovaných žiakov úspešne vyriešili vstupný test štyri percentá žiakov, pričom na jeho konci test úspešne vyriešilo 64 percent žiakov. „Úspešnosť projektu Viac ako peniaze a tým aj jeho zmysluplnosť nás veľmi teší. Je to ale iba malý príspevok k tomu, ako zlepšiť finančnú gramotnosť Slovákov tak, aby si vedeli plánovať svoju finančnú budúcnosť. Uvedomujeme si totiž kapacitné a finančné limity. Boli by sme radi, keby sa vzdelávanie v oblasti finančnej gramotnosti v spolupráci so zodpovednými ministerstvami podarilo zlepšiť,“ uzavrel výsledky testovania výkonný riaditeľ Slovenskej bankovej asociácie Ladislav Unčovský. 

Finančnú gramotnosť podľa metodiky programu Viac ako peniaze vyučuje 281 učiteľov v 202 základných a stredných školách a 18 vychovávateľov v 13 detských domovoch. Počas prvého roka absolvovalo 4 023 žiakov viac ako 7 500 hodín finančnej gramotnosti. Vďaka akreditácii ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu môžu učitelia a vychovávatelia získať za jeho absolvovanie 25 kreditov v rámci kontinuálneho inovačného vzdelávania. Učitelia najčastejšie robia program Viac ako peniaze v rámci predmetov občianskej náuky, matematiky a informatiky, ale aj ako krúžok či samostatný predmet. Vzdelávací program učí žiakov základných a stredných škôl plánovať svoju finančnú budúcnosť. Program robí Junior Achievement Slovensko v spolupráci so Slovenskou bankovou asociáciou. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies