Filipíny: Tajfún si vyžiadal najmenej 40 obetí na životoch

NETKY.SK • 4 December 2012, 14:44 • 2 min
Filipíny: Tajfún si vyžiadal najmenej 40 obetí na životoch

Filipíny Tajfún si vyžiadal najmenej 40 obetí na životoch - Svet Manila - Najmenej 33 dedinčanov a vojakov sa dnes utopilo v juhofilipínskom meste, kde prúdy vody valiace sa z hory počas silného tajfúnu pohltili núdzové prístrešia a strhli so sebou armádn

slovakia

left justify in out

imgManila - Najmenej 33 dedinčanov a vojakov sa dnes utopilo v juhofilipínskom meste, kde prúdy vody valiace sa z hory počas silného tajfúnu pohltili núdzové prístrešia a strhli so sebou armádne vozidlo. Celkový počet obetí tajfúnu sa tým zvýšil na najmenej 40, oznámili miestne úrady.
      Prívaly vody zasiahli časť mesta New Bataan vo vážne postihnutej provincii Compostela Valley na ostrove Mindanao, uviedol provinčný guvernér Arturo Uy. Medzi obeťami sú podľa neho dedinčania, ktorí utiekli z domovov do neskôr zaplavenej školy a správnej budovy. Voda odplavila tiež vozidlo s vojakmi a dedinčanmi.
      Bilancia obetí na životoch by sa mohla zvýšiť, pretože zo záplavových vôd, v ktorých plávali veľké kmene stromov a množstvo trosiek, zatiaľ nemohli vytiahnuť všetky telá. Do oblasti sa nemohli dostať ďalší vojaci ani policajti, prístupové cesty totiž zablokovali zosuvy pôdy a vyvrátené stromy, dodal Uy, citovaný agentúrou AP.
      Tajfún Bopha, najsilnejší, aký tento rok zasiahol Filipíny, vyhnal v južnej časti ostrovnej krajiny z domovov približne 57.000 ľudí, uviedla agentúra DPA.
      Pri silnom vetre a dažďoch hlásili pretrhnuté elektrické vedenia, strhnuté strechy a vyvrátené stromy. Mnoho ľudí zranili poletujúce trosky. Miestne úrady zrušili školské vyučovanie a zastavili lodnú dopravu. Zrušených bolo tiež asi sto domácich letov.
      Tajfún, ktorý sprevádzal vietor s rýchlosťou 185 kilometrov za hodinu s nárazmi do 210 km/h, by mal v priebehu dňa zoslabnúť a presunúť sa z Mindanaa nad ostrov Negros.
      Filipíny každoročne zasiahne priemerne 20 tajfúnov, Bopha je v poradí šestnásty v tomto roku. Vlani sa ostrovom Mindanao prehnal tajfún Washi, pri ktorom prišlo o život približne 1500 ľudí.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies