Cukrovka. Choroba, s ktorou život vonkoncom nie je sladký

NETKY.SK • 20 November 2021, 08:00 • 2 min
Cukrovka. Choroba, s ktorou život vonkoncom nie je sladký

BRATISLAVA - Diabetes mellitus je chronické ochorenie, pri ktorom sa v tele prestane vytvárať inzulín alebo sa ho netvorí dostatok, prípadne ho organizmus nedokáže správne využiť. Ak sa glukóza správne nespotrebuje, začne sa hromadiť a jej hladina v krvi sa zvyšuje.

slovakia

left justify in out

 

Nadmerné množstvo glukózy v krvi pomaly ničí krvné cievy, nervový systém, ale aj iné orgány a tkanivá, čo je príčinou neskorších komplikácií, ktoré so sebou diabetes prináša. Faktory, ktoré zvyšujú riziko vzniku cukrovky, sú dedičnosť, vek, obezita a sedavý spôsob života, nedostatok fyzickej aktivity, chyby v životospráve matky počas tehotenstva, nevhodná výživa dieťaťa vo včasnom období života a iné.  

 

img

 

Máte jednotku alebo dvojku?

 

Poznáme dva druhy diabetu:

 

Diabetes 1. typu sa zvyčajne vyskytuje u mladých ľudí a u detí. Pri tomto type ochorenia je väčšinou spôsobené autoimunitným ochorením, ide o poruchu funkcie pankreasu, ktorý stráca schopnosť produkovať inzulín.

 

Diabetes 2. typu sa vyskytuje obyčajne u starších ľudí. Je tiež vyvolaný poškodením pankreasu – ten síce tvorí inzulín, ale nedokáže ho produkovať v dostatočnom množstve alebo ho organizmus nedokáže správne využiť.

 

Na Slovensku je približne 370 000 liečených diabetikov, čo je zhruba 7 % obyvateľstva SR. Odhaduje sa však, že máme až dvakrát toľko neliečených diabetikov... Podľa odhadov trpí cukrovkou ďalších 100 – 150 000 ľudí, ktorí o svojom ochorení nevedia alebo sú v štádiu prediabetického syndrómu, čo znamená, že majú vyššiu hladinu cukru, ako je normálne, no ešte nie je taká vysoká, aby sa dala klasifikovať ako diabetes.

 

 

img

Ak sa cukrovka dostatočne nelieči, môže spôsobiť množstvo komplikácií, ktoré môžu postihnúť prakticky akýkoľvek orgán v našom tele. Ide o závažné a niekedy dokonca život ohrozujúce dôsledky. Najčastejšie napáda srdce a cievy, oči, obličky, nervy a ústnu dutinu. Dlhodobo vysoké hladiny cukru v krvi výrazne poškodzujú cievy a nervy, a to vedie k vzniku ďalších problémov. Komplikácie diabetu sú teda spôsobené buď poškodením ciev, ktoré potom nedokážu dostatočne prekrvovať tkanivá a orgány, alebo poškodením nervov, alebo oboch.

Epidemiologické údaje hovoria, že diabetici majú 2–6-násobne vyššie riziko mortality (úmrtia) na kardiovaskulárne ochorenia a 4-krát vyšší výskyt koronárnej aterosklerotickej choroby a mŕtvice. Keď si prevedieme tieto obecné epidemiologické údaje do reálnych čísiel, tak kardiovaskulárnymi a cerebrovaskulárnymi ochoreniami trpí vo vekovej skupine 35–64 rokov temer 30 % diabetikov, 65–74 rokov viac ako 40 % a starších ako 75 rokov 55 %. Úmrtia u diabetikov sa prisudzujú až z troch štvrtín kardiovaskulárnym príčinám.

 

Mohlo by vás zaujímať: Nedovoľme reume vziať nám radosť zo života!

 

Druhy diabetu

 

1. Cukrovka 1. typu je autoimunitné ochorenie. Imunitný systém napáda a ničí bunky v pankrease, kde sa vytvára inzulín. Nie je jasné, čo tento útok spôsobuje. Asi 10 percent ľudí s cukrovkou má tento typ.

 

2. Cukrovka typu 2 sa vyskytuje, keď sa vaše telo stane rezistentným na inzulín a v krvi sa hromadí cukor.

 

3. Prediabetes sa vyskytuje vtedy, keď je vaša hladina cukru v krvi vyššia ako normálne, ale nie je dostatočná na diagnostiku cukrovky 2. typu.

 

4. Gestačný diabetes je vysoká hladina cukru v krvi počas tehotenstva. Tento typ cukrovky spôsobujú hormóny blokujúce inzulín produkované placentou.

 

5. Zriedkavý stav nazývaný diabetes insipidus nesúvisí s diabetes mellitus, aj keď má podobný názov. Je to iný stav, v ktorom vaše obličky odvádzajú z tela príliš veľa tekutín.

 

Každý typ cukrovky má jedinečné príznaky, príčiny a liečbu. Prečítajte si viac informácií o tom, ako sa tieto typy navzájom líšia.

 

 

img

 

Všeobecné príznaky cukrovky 

 

Zvýšený hlad

 

Zvýšený smäd

 

Strata hmotnosti

 

Časté močenie

 

Rozmazané videnie

 

Extrémna únava

 

Príznaky u mužov

 

Okrem všeobecných príznakov cukrovky môžu mať muži s cukrovkou zníženú sexuálnu túžbu, erektilnú dysfunkciu (ED) a svalovú slabosť.

 

Príznaky u žien

 

Ženy s cukrovkou môžu mať okrem všeobecných príznakov aj infekcie močových ciest, kvasinkové infekcie a suchú svrbiacu pokožku.

 

Príznaky gestačného diabetu

 

Väčšina žien s gestačným diabetom nemá žiadne príznaky. Tento stav sa často zistí počas rutinného testu hladiny cukru v krvi alebo orálneho testu glukózovej tolerancie, ktorý sa zvyčajne vykonáva medzi 24. a 28. týždňom tehotenstva. V zriedkavých prípadoch sa u ženy s gestačnou cukrovkou tiež vyskytne zvýšený smäd alebo močenie.

 

Prečo mám diabetes?

 

Lekári nevedia presne určiť, čo spôsobuje cukrovku 1. typu. Vedia len to, že imunitný systém z nejakého dôvodu omylom napáda a ničí beta bunky produkujúce inzulín v pankrease. U niektorých ľudí môžu hrať úlohu gény. Je tiež možné, že vírus spustí útok imunitného systému.

 

img

 

Cukrovka 2. typu pochádza z kombinácie genetiky a faktorov životného štýlu ako nadváha a obezita. Nadváha zvyšuje odolnosť vašich buniek voči účinkom inzulínu na hladinu cukru v krvi.

 

Gestačný diabetes je výsledkom hormonálnych zmien počas tehotenstva. Placenta produkuje hormóny, vďaka ktorým sú bunky tehotnej ženy menej citlivé na účinky inzulínu. To môže spôsobiť vysokú hladinu cukru v krvi počas tehotenstva.

Ženy, ktoré majú nadváhu, keď otehotnejú, alebo ktoré počas tehotenstva príliš priberajú, majú vyššiu pravdepodobnosť tehotenskej cukrovky.

 

Prečítajte si: Nebezpečné fibrózy a čo túto zákernú chorobu spôsobuje?

 

Komplikácie spojené s cukrovkou

 

srdcové choroby, infarkt a mŕtvica

neuropatia
nefropatia
retinopatia a strata zraku
strata sluchu
poškodenie chodidiel, ako sú infekcie a rany, ktoré sa nehoja
kožné ochorenia, ako sú bakteriálne a plesňové infekcie
depresia
demencia

 

Nekontrolovaná tehotenská cukrovka môže viesť k problémom, ktoré sa dotýkajú matky aj dieťaťa. Medzi komplikácie ovplyvňujúce dieťa patria:

predčasný pôrod
vyššia ako normálna hmotnosť pri narodení
zvýšené riziko vzniku cukrovky 2. typu v neskoršom veku
nízka hladina cukru v krvi
žltačka

U matky sa môžu vyvinúť komplikácie, ako je vysoký krvný tlak alebo cukrovka 2. typu. Môže tiež vyžadovať pôrod cisárskym rezom.

 

img

 

Liečba cukrovky

Lekári liečia cukrovku niekoľkými rôznymi liekmi. Niektoré z nich sa užívajú formou tabletiek, iné sú dostupné vo forme injekcií.

 

Cukrovka 1. typu

Inzulín je hlavnou liečbou cukrovky 1. typu. Nahrádza hormón, ktorý vaše telo nie je schopné vyrobiť.

Najčastejšie sa používajú štyri typy inzulínu. Líšia sa tým, ako rýchlo začnú pracovať a ako dlho trvajú ich účinky:

 

Rýchlo pôsobiaci inzulín začne účinkovať do 15 minút a jeho účinky pretrvávajú 3 až 4 hodiny.

 

Krátkodobo pôsobiaci inzulín začne účinkovať do 30 minút a trvá 6 až 8 hodín.
Stredne pôsobiaci inzulín začne účinkovať do 1 až 2 hodín a trvá 12 až 18 hodín.

Dlhodobo pôsobiaci inzulín začne účinkovať niekoľko hodín po injekcii a trvá 24 hodín alebo dlhšie.

 

Cukrovka 2. typu

Diéta a cvičenie môžu pomôcť niektorým ľuďom zvládnuť cukrovku 2. typu. Ak zmeny životného štýlu nie sú dostatočné na zníženie hladiny cukru v krvi, musíte užiť lieky. Možno budete musieť užiť viac ako jeden z týchto liekov. Niektorí ľudia s cukrovkou 2. typu užívajú aj inzulín.

 

Gestačný diabetes

Počas tehotenstva budete musieť niekoľkokrát denne monitorovať hladinu cukru v krvi. Ak je vysoká, zmeny v strave a cvičenie môžu alebo nemusia stačiť na jej zníženie. Podľa Mayo Clinic asi 10 až 20 percent žien s gestačným diabetom bude potrebovať inzulín na zníženie hladiny cukru v krvi. Inzulín je bezpečný pre rastúce dieťa.

 

img

 

Cukrovka a strava

 

Zdravé stravovanie je ústrednou súčasťou riadenia cukrovky. V niektorých prípadoch môže na zvládnutie choroby stačiť zmena jedálnička.

 

Cukrovka 1. typu

Hladina cukru v krvi stúpa, alebo klesá na základe druhov jedál, ktoré konzumujete. Škrobové alebo sladké jedlá rýchlo zvyšujú hladinu cukru v krvi. Bielkoviny a tuky spôsobujú postupnejšie zvyšovanie. Váš lekár môže odporučiť, aby ste obmedzili množstvo sacharidov, ktoré konzumujete každý deň. Budete tiež musieť vyrovnať príjem sacharidov s dávkami inzulínu. Spolupracujte s dietetikom, ktorý vám môže pomôcť navrhnúť stravovací plán pre cukrovku. Správna rovnováha bielkovín, tukov a sacharidov vám môže pomôcť kontrolovať hladinu cukru v krvi.

 

Cukrovka 2. typu

Konzumácia správnych druhov potravín môže regulovať hladinu cukru v krvi a pomôcť vám pri chudnutí.

Počítanie sacharidov je dôležitou súčasťou stravovania pri cukrovke 2. typu. Dietetik vám pomôže zistiť, koľko gramov sacharidov zjete pri každom jedle.

 

Aby ste udržali stabilnú hladinu cukru v krvi, snažte sa jesť malé jedlá po celý deň. Zvýšte príjem zdravých jedál, teda ovocia, zeleniny, strukovín, chudých bielkovín – hydiny, rýb, zdravých tukov, olivového oleja a orechov.

 

Gestačný diabetes

Správne vyvážená strava je počas deviatich mesiacov tehotenstva dôležitá pre vás aj pre vaše dieťa. Správna voľba jedla vám tiež môže pomôcť vyhnúť sa liekom na cukrovku. Sledujte svoje veľkosti porcií a obmedzte sladké alebo slané jedlá. Aj keď potrebujete trochu cukru na kŕmenie rastúceho dieťaťa, mali by ste sa vyhýbať nadmernému jedeniu. Zvážte vytvorenie stravovacieho plánu s pomocou dietetika, alebo výživového poradcu. Zaistia, aby mala vaša strava správnu zmes živín.

 

img

 

Prevencia cukrovky

 

Cukrovke 1. typu sa nedá zabrániť, pretože je spôsobená problémami s imunitným systémom. Niektoré príčiny cukrovky 2. typu, ako napríklad genetika alebo vek, nemáte pod kontrolou ani vy.

 

Mnoho ďalších rizikových faktorov cukrovky je kontrolovateľných. Väčšina stratégií prevencie cukrovky spočíva v jednoduchých úpravách stravy a fitnes.

 

Ak vám diagnostikovali prediabetes, tu je niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste oddialili alebo zabránili cukrovke 2. typu:

 

Doprajte si aspoň 150 minút aeróbneho cvičenia, napríklad chôdzou alebo bicyklom.
Zo stravy vylúčte nasýtené a trans-tuky spolu s rafinovanými sacharidmi.
Jedzte viac ovocia, zeleniny a celozrnných výrobkov.
Jedzte menšie porcie.
Pokúste sa znížiť 7% svojej telesnej hmotnosti, ak máte nadváhu alebo obezitu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies