Filipínsky prezident ohlásil v Číne odpútanie svojej krajiny od USA

NETKY.SK • 21 Október 2016, 09:53 • 2 min
Filipínsky prezident ohlásil v Číne odpútanie svojej krajiny od USA

PEKING - Filipínsky prezident Rodrigo Duterte oznámil dnes počas vystúpenia v Číne, že pristúpi k "odpútaniu sa" od USA, dlhoročného spojenca Filipín, ktoré boli v minulosti americkou kolóniou. Podľa agentúry AP ohlásil tento krok v rámci ekonomického fóra v Pekingu, kde ho prítomní čínski a filipínski hostia odmenili potleskom.

slovakia

left justify in out

"Oznamujem na tomto mieste moje odpútanie sa od Spojených štátov... a to rovnako vojensky, ako aj ekonomicky," povedal Duterte, pričom svoje slová ďalej nerozviedol. Podľa AP sa predtým dohodol s čínskymi predstaviteľmi na obnovení dialógu ohľadne územných nárokov v Juhočínskom mori, čo predstavuje pre Peking významný diplomatický úspech, zatiaľ čo pre USA to môže znamenať prehĺbenie politických nezhôd s filipínskym vedením.


Nedávno zvolený prezident Filipín sa netají svojou antipatiou voči USA a po nástupe do funkcie nariadil ukončenie spoločných manévrov s americkými silami, ktoré na Filipínach dodnes pôsobia.

 

Hovorca ministerstva zahraničných vecí USA John Kirby v reakcii na dnešné vyhlásenie Duterteho povedal, že takéto slová "nevysvetliteľne odporujú veľmi blízkemu vzťahu" medzi Washingtonom a Manilou. "Budeme požadovať vysvetlenie, čo presne mal prezident na mysli, keď hovoril o odpútaní sa od nás," dodal.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies