Filipínci sa nechali pribiť na kríže ako Ježiš Kristus

NETKY.SK • 3 Apríl 2015, 14:16 • 2 min
Filipínci sa nechali pribiť na kríže ako Ježiš Kristus

MANILA - Najmenej pol tucta Filipíncov sa dnes nechalo pribiť klincami na drevené kríže, aby si aj takýmto spôsobom, tak ako každý rok na veľkonočný Veľký piatok, pripomenuli ukrižovanie Ježiša Krista.

slovakia

left justify in out

Rekonštrukciu biblickej udalosti v dedine San Pedro Cutud sledovalo podľa agentúry AP najmenej 4000 divákov a turistov. Uvedená dedina patrí na Veľký piatok k najnavštevovanejším, na kríž však pribíjajú vo viacerých filipínskych dedinách. Na rozdiel od minulých rokov organizátori tento rok zakázali, aby sa mohli nechať pribiť na kríž aj cudzinci.

 

Muži oblečení v kostýmoch rímskych vojakov zatĺkli v dedine San Pedro Cutud klince do rúk a nôh šestice veriacich, niektorí z nich kričali pritom bolesťou, uviedla AP. Jedným z nich bol 54-ročný maliar Ruben Enaje, ktorý sa necháva pribiť na kríž už 29 rokov. Týmto spôsobom prejavuje svoju vďačnosť za to, že prežil pád z budovy.

 

Po sňatí ukrižovaných z kríža ich uložili na nosidlá a zdravotníci kontrolovali ich zranenia, aby im nevznikli zdravotné komplikácie.

 

Veriaci z najväčšieho rímskokatolíckeho národa v Ázii podstupujú tieto útrapy vo viere, že takéto extrémne ukrižovanie je spôsobom na očistenie sa od hriechov či na dosiahnutie zázračného vyliečenia chorých, alebo len jednoducho vzdaním vďaky Bohu.

 

Zvyk v sebe zahŕňa prvky katolíckej i ľudovej viery v náboženské obete a zázraky a každoročne ho sledujú davy turistov napriek tomu, že cirkev od neho v ostatných rokoch odrádza.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies