Filipínam bude pomáhať vyše 1000 amerických vojakov

NETKY.SK • 14 November 2013, 13:13 • 2 min
Filipínam bude pomáhať vyše 1000 amerických vojakov

WASHINGTON - Počet amerických vojakov pomáhajúcich tajfúnom zničeným Filipínam by sa do konca týždňa mohol strojnásobiť na vyše 1000 osôb, informoval dnes predstaviteľ americkej administratívy.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov sú po prvých veľmi ťažkých dňoch "opatrne optimistickí" v súvislosti s dodaním veľkého množstva americkej pomoci, ktorá z logistických príčin meškala. Tisíce ľudí zahynuli a 600.000 obyvateľov Filipín muselo opustiť svoje domovy v dôsledku tajfúna Haiyan, ktorý zasiahol centrálnu časť ostrovnej krajiny.

Mnohí Filipínci sú stále hladní, smädní a chorí, píše agentúra AP. Krajina juhovýchodnej Ázie má spojeneckú zmluvu so Spojenými štátmi a Washington poskytol okamžitú pomoc za 20 miliónov dolárov (vyše 14,85 milióna eur). Obama vyzval aj amerických občanov, aby prispeli. Na internetovej stránke Bieleho domu vytvorili linky na skupiny poskytujúce pomoc. 

Americký prezident tiež pripomenul, že u niektorých búrkou postihnutých lokalít ide o tie miesta, kde americké a filipínske jednotky v druhej svetovej vojne spoločne bojovali za oslobodenie Filipín.  Ako ďalej zdôraznil šéf Bieleho domu, spamätávanie sa "po jednej z najsilnejších búrok, aké kedy boli, bude trvať roky". Obama však dodal, že sila, výdrž a viera Filipíncov sú legendárne.

Koordinácia na letisku v ťažko postihnutom Taclobane sa zlepšila a cestu do mesta otvorili, čo by mohlo urýchliť distribúciu pomoci, vysvetlili americkí predstavitelia.

Svetový potravinový program (WFP) oznámil, že sa mu v spolupráci s filipínskym ministerstvom sociálnych vecí a rozvoja podarilo pre 49.000 ľudí v meste Tacloban a okolí rozdistribuovať trojkilogramové potravinové balíčky ryže a konzervovaného jedla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies