Figeľ kritizuje netransparentné konanie cestárov

NETKY.SK • 13 Máj 2013, 16:42 • 2 min
Figeľ kritizuje netransparentné konanie cestárov

BRATISLAVA - Predseda KDH Ján Figeľ si myslí, že minister dopravy Ján Počiatek náhlym rozhodnutím o pozastavení spolupráce s firmou SQM jednoznačne potvrdil podozrenia o netransparentnom konaní pri dvestomiliónovej zákazke Slovenskej správy ciest.

slovakia

left justify in out

"Reči o záložnom pláne a nepripravenosti projektov sú len fabuláciou, ktorou sa minister snaží zakryť skutočný úmysel. Ak by tomu totiž tak naozaj bolo, nemal by dôvod spomínanú zmluvu zrušiť," uviedol pre agentúru SITA Figeľ. Podľa neho je evidentné, že model obstarávania podľa agentúry z Horných Plachtiniec sa rozšíril vo väčšine rezortov vlády Smeru.

Podľa mandátnej zmluvy, na ktorú minulý týždeň upozornilo KDH, mala banskobystrická firma zabezpečiť pre cestárov verejné obstarávania na práce a stavebný dozor na štrnástich úsekoch ciest I. triedy. "Kartelové dohody, klientelizmus a korupcia sa dnes, žiaľ, stávajú viac pravidlom, než výnimkou. KDH upozorňuje, že na chyby v obstarávaní, netranparentnosť a zneužívanie financií európskych daňových poplatníkov môže Slovensko doplatiť prepadnutím až stoviek miliónov eur," uzavrel Figeľ. 

Ako už agentúra SITA informovala, minister Počiatek rozhodol, že Slovenská správa ciest nebude obstarávať prostredníctvom SQM. Cestári potvrdili, že spomínané súťaže pripravia vlastnými silami. Projekty na obnovu ciest a mostov majú byť financované s využitím peňazí Európskej únie cez Operačný program Doprava (OPD). Počiatek pred rozhodnutím požiadal vedenie spoločnosti o vysvetlenie detailov zmluvy. "Podľa našich informácií SSC túto zmluvu uzatvorila ako záložný plán, pretože kvôli nečinnosti bývalého vedenia necelých sedem mesiacov pred skončením tohto programového obdobia stále zostávajú nezazmluvnené projekty na cestách I. triedy za približne 150 miliónov eur," informoval rezortný hovorca Martin Kóňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies