FIFA vyhodila zástupcu generálneho sekretára

NETKY.SK • 24 Máj 2016, 09:10 • 2 min
FIFA vyhodila zástupcu generálneho sekretára

ZÜRICH - Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) vyhodila zástupcu generálneho sekretára a finančného riaditeľa Markusa Kattnera po tom, ako v rámci interného vyšetrovania vyšlo najavo, že získal neregulárne peňažné bonusy v miliónoch dolárov.

slovakia

left justify in out

Štyridsaťpäťročný rodák z nemeckého Bayreuthu zastával funkciu Jéroma Valckeho, ktorého suspendovali vlani v septembri. Platby za šesťročné obdobie (2008 - 2014) mali byť bonusom k jeho pracovnej zmluve. Transakcie podpísali vtedajší prezident organizácie Sepp Blatter a vtedajší generálny sekretár Jérome Valcke.

 

"Zatiaľ ešte nevieme, prečo boli vykonané tieto platby. Nie sme v pozícii, aby sme rozhodovali o legalite týchto dohôd. Príslušné autority už o tom vedia," informovala anonymná osoba z prostredia FIFA. Zatiaľ nie je jasné, či by platby mohli byť súčasťou vyšetrovania kriminálnej činnosti vo FIFA, ktoré vedie švajčiarska federálna prokuratúra.

 

Proti Kattnerovi pravdepodobne otvorí vyšetrovanie etická komisia FIFA, mal by byť obvinený z konfliktu záujmov a nelojálnosti k FIFA. Kattner, ktorý vstúpil do štruktúr FIFA v roku 2003 ako finančný riaditeľ, začal zastávať funkciu zástupcu generálneho sekretára v roku 2007. V tom roku Blatter prijal aj Valckeho. "Markus Kattner bol odvolaný z pozície s okamžitou platnosťou. Interné vyšetrovanie v rámci organizácie odhalilo porušenie dôvernej zodpovednosti v spojení s jeho pracovným kontraktom," uvádza sa v pondelkovom stanovisku FIFA.

 

Kattner mal v roku 2011 na starosti transakciu dvoch miliónov švajčiarskych frankov na účet Michela Platiniho, čo viedlo k štvorročnému dištancu pre prezidenta Európskej futbalovej únie (UEFA). Blatter dostal od etickej komisie FIFA šesťročný zákaz, momentálne čaká na vyjadrenie Športového arbitrážneho súdu (CAS) po podaní odvolania.
FIFA už informovala, že ako nový generálny sekretár začne od budúceho mesiaca pôsobiť Fatma Samourová z Organizácie spojených národov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies