Fico: Váhostav sa vzdáva 49 % svojich akcií v prospech malých veriteľov

NETKY.SK • 22 Apríl 2015, 17:11 • 2 min
Fico: Váhostav sa vzdáva 49 % svojich akcií v prospech malých veriteľov

BRATISLAVA – Stavebná spoločnosť Váhostav-SK, ktorá je v súčasnosti v reštrukturalizácii, sa vzdá 49 % svojich nezaťažených akcií v prospech nezabezpečených veriteľov. Teda malých firiem a živnostníkov, aby sa aj takýmto spôsobom uspokojili ich pohľadávky voči firme. Oznámil to na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

To znamená , že veritelia budú môcť za svoje pohľadávky dostať aj akcie Váhostavu - spoločnosť sa rozhodla takto sprístupniť 49 % svojich akcií. 

 

 "Kritériom pre rozdelenie akcií bude výška pohľadávky," priblížil Fico po rokovaní s vedením Váhostavu-SK aj predstaviteľmi jeho veriteľov. Premiér zároveň uviedol, že banky, ktoré sú tiež veriteľmi stavebnej spoločnosti, sa vzdajú časti svojich zabezpečených pohľadávok.
      

To znamená, že kým podľa navrhnutého plánu mali dostať v rámci reštrukturalizácie 100 % z dlhovaných peňazí, po novom to bude len 85 %. Zostávajúcich 15 %, ktoré mali pôvodne ísť bankám, si rozdelia malé firmy a živnostníci. Drobní nezabezpečení veritelia tak podľa Fica v konečnom dôsledku dostanú viac ako navrhovaných 15 %. "Banky dnes potvrdili, že sú pripravené znížiť mieru svojho uspokojenia zo 100 % na 85 %," priblížil.
      

Podľa premiéra platí aj pôvodne avizovaný návrh, a teda, že dlhy Váhostavu-SK neprepadnú. V budúcnosti si ich od firmy budú môcť veritelia vymáhať až do výšky 100 %. Zároveň chce štát naďalej ponúknuť veriteľom firmy možnosť odkúpiť cez Slovenskú záručnú a rozvojovú banku (SZRB) ich pohľadávky okamžite vo výške 50 % ich hodnoty.
      

Zástupca veriteľov Milan Blaho uviedol, že aktuálny návrh je najlepším riešením, aké je v súčasnosti na stole. "Posledná schôdza veriteľov je za dverami. Lepšie riešenie, ako je toto, by nebolo reálne. Toto je jediné finálne riešenie, ktoré sme mohli za veriteľov brať," konštatoval Blaho.
      

V prípade reštrukturalizácie Váhostavu ustúpili aj zabezpečení veritelia, ktorými sú banky. "Nám trom zúčastneným bankám v prvom rade ide o to, aby spoločnosť Váhostav prežila toto ťažké obdobie, pretože tu máme tisícky pracovných miest a množstvo živnostníkov, ktorí sú zároveň našimi klientmi. V záujme upokojenia situácie, zlepšenia ekonomickej situácie aj našich klientov sme pristúpili na viac kompromisné riešenie," doplnil generálny riaditeľ ČSOB Banky Daniel Kollár.
      

Generálny riaditeľ spoločnosti Váhostav-SK Marián Moravčík vyčíslil, že banky sa v prospech nezabezpečených veriteľov vzdajú približne sumy 3,5 milióna eur. Zároveň uviedol, že banky by nemali mať problém s úverovaním Váhostavu-SK. "Audit KPMG ukázal, že spoločnosť je naštartovaná dobrým smerom, a banky majú dôveru v to, čo sme vložili do reštrukturalizačného plánu," doplnil Moravčík.
      

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) zase ubezpečil, že odkúpenie pohľadávok malých veriteľov štátom nebude mať negatívny vplyv na verejné financie. Vysvetlil, že vláda rozhodne, koľko zdrojov zo štátnych finančných aktív, ktoré nazhromaždili banky platením osobitného odvodu, sa použije na uspokojenie nezabezpečených veriteľov. "Stále si stojím za tým, že daná operácia nebude mať negatívny vplyv na čisté bohatstvo štátu, pretože jeho súčasťou sú aj živnostníci. Nebude to mať dopad na verejný dlh, lebo je to konštruované z hľadiska štátnych finančných aktív, do ktorých prispievajú banky, a pravdou je, že na konci túto operáciu bude hodnotiť Eurostat," doplnil Kažimír.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies