Fico nevidí problém, že podpredseda ÚVO bude člen Smeru

NETKY.SK • 24 Apríl 2013, 15:23 • 2 min
Fico nevidí problém, že podpredseda ÚVO bude člen Smeru

BRATISLAVA - Predseda vlády Robert Fico nepovažuje za problém, že pol roka voľný post podpredsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) obsadí nominant Smeru-SD Andrej Holák. Opozícii podľa neho patrí miesto predsedu úradu, ale nie podpredsedu.

slovakia

left justify in out

"Takto to bolo aj v minulosti, že na čele Úradu pre verejné obstarávanie stál predstaviteľ opozície a podpredseda bol vždy za vládnu moc. Neviem, prečo by strana Smer nemala obsadiť túto pozíciu. Nevidím v tom absolútne žiadny problém," povedal po stredajšom rokovaní vlády Fico. Holák do štvrtka (25.4.) je štátnym tajomníkom ministerstva dopravy a vedie okresnú organizáciu Smeru v Bratislave III.

Vymenovanie nového podpredsedu ÚVO označil premiér za ďalší dôležitý krok po tom, čo vláda navýšila rozpočet a počet zamestnancov tohto úradu. "Majú úplne novú legislatívu, domnievam sa, že v danom okamihu sme pre skvalitnenie verejného obstarávania urobili maximum," tvrdí Fico. 

Rozhodnutím vlády o vymenovaní Andreja Holáka za podpredsedu ÚVO podľa KDH stratil tento úrad akúkoľvek nezávislosť a opodstatnenie. "Ukázalo sa, že Zita Táborská je len bábkou v rukách politikov Smeru a mecenášov v ich pozadí. Robert Fico dal dnes záruku svojim mecenášom, že "nesprávne" rozhodnutia ÚVO sa už viac nebudú opakovať," reagoval predseda KDH Ján Figeľ. Úrad pre verejné obstarávanie by podľa neho mal zmeniť svoj názov na Úrad pre obstarávanie Smeru. Označil to za ťažkú ranu posilňovaniu transparentnosti a zákonnosti na Slovensku. "Bohužiaľ, doplatíme na to všetci kvôli predraženým tendrom a štátnym zákazkám," uzavrel Figeľ. 

Premiér sa vyhol odpovedi na otázku, či odvolanie vedúcej služobného úradu ÚVO Marty Budišovej súvisí s tendrom na poskytovanie reklamných služieb, ktoré organizovala Regionálna Obstarávacia Agentúra s.r.o. (ROA) so sídlom v Horných Plachtinciach. "Opýtajte sa predsedníčky Úradu pre verejné obstarávanie. Nechápem, prečo mne kladiete túto otázku. Musím sa spoľahnúť na predsedníčku ÚVO, že chce mať okolo seba tím, ktorý je schopný pracovať ďalej," odpovedal Fico s tým, že on túto otázku vôbec neriešil. 

Odvolaná vedúca služobného úradu ÚVO Marta Budišová podľa portálu sme.sk získala túto funkciu ešte v roku 2006, keď sa stal predsedom úradu Béla Angyal ako nominant SMK. V roku 2010 zakladala v Košiciach firmu TenderOnline, ktorá je väčšinovým vlastníkom ROA. Okrem toho je v Košiciach župnou poslankyňou za Smer. Podľa dokladov, ktoré získal týždenník Trend, Budišová už nie je spolumajiteľkou TenderOnline. Jediným vlastníkom tejto firmy je Ján Feranc, donedávna aj konateľ agentúry z Horných Plachtiniec. Zástupcom šéfa kontrarozviedky počas vlády Mikuláša Dzurindu bol človek s rovnakým menom. Pri vzniku TenderOnline bola aj Zdenka Kudláčová, obvinená pre machinácie pri nástenkovom tendri alebo bývalý vysoký manažér štátnych železníc Peter Klinka. Holák bol členom hodnotiacej komisie pre mýtny tender, ktorého zákonnosť preveruje Európska komisia. S Holákom podľa sme.sk sedel v komisii aj Peter Varga, zástupca konzultačnej firmy Process Management, pre ktorú pracovala aj predsedníčka ÚVO Zita Táborská.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies