Samotesty už dostali výnimku. Ešte nie je známe, ako bude takéto testovanie prebiehať

NETKY.SK • 24 Marec 2021, 15:17 • 2 min
Samotesty už dostali výnimku. Ešte nie je známe, ako bude takéto testovanie prebiehať

SLOVENSKO - Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo tento týždeň informoval ministerstvo zdravotníctva o udelení výnimky pre testy na samotestovanie.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová zatiaľ nekonkretizovala, odkedy by sa mohlo so samotestovaním začať. Odborníci na ministerstve aktuálne nastavujú postup, ako bude možné takéto testovanie vykonať. Zaoberajú sa tiež tým, ako bude výsledok testu uznaný v súvislosti s platnými opatreniami. Samotesty budú určené na domáce použitie, využívať ich bude možné aj na školách či vo firmách.

 

img


„Zakúpených bolo 20 miliónov takýchto testov s použitím na nazálne testovanie. Testovanie na COVID-19 vnímame ako účinnú prevenciu, identifikovanie pozitívnych na vírus a ich stiahnutie do domácej izolácie,“ konštatovala Eliášová. Dodala, že cestou samotestovania sa uberajú mnohé európske krajiny, javí sa ako veľmi efektívny nástroj boja proti pandémii koronavírusu.

 

Súvisiaci článok: Zakúpené testy sú podľa ministerstva zdravotníctva vhodné na samotestovanie

Pred dvomi týždňami, terz už bývalý minister zdravotníctva, Marek Krajčí informoval, že štát stratégiu distribúcie samostestov stále pripravuje. „Buď sa budú testy posielať do domácností, alebo si ich budú môcť občania vyzdvihnúť na okresných úradoch. Ešte sa rozhodne, či ich bude distribuovať samospráva,“ povedal. Vtedy predpokladal, že by ich ľudia mohli mať doma práve počas tohto týždňa.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona