Fico: Nechodím na summity V4 uspokojovať záujmy premiérov veľkých štátov

NETKY.SK • 16 Február 2016, 09:00 • 2 min
Fico: Nechodím na summity V4 uspokojovať záujmy premiérov veľkých štátov

PRAHA/BRATISLAVA – Slovenský premiér Robert Fico sa vyjadril k názorom, ktoré odzneli na margo témy o riešení migračnej problematiky dnešného mimoriadneho summitu Vyšehradskej štvorky v Prahe.

slovakia

left justify in out

"Chcem pripomenúť všetkým, ktorí mali rôzne obavy, že ako predseda vlády SR zastupujem záujmy slovenských občanov a nechodím na summity V4 preto, aby som uspokojoval záujmy premiérov alebo premiérok veľkých štátov," podčiarkol po skončení summitu.

 

Narážal tým na reakciu Nemecka, ktorému sa nepáčila snaha Vyšehradu rokovať o záložnom pláne v prípade, ak by zlyhala ochrana vonkajšej schengenskej hranice EÚ na úrovni Grécka a Turecka. Línia ochrany hraníc by sa podľa V4 potom posunula k Macedónsku a Bulharsku. Zoskupenie by týmto postupovalo proti plánu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá počíta s tým, že únia vyrieši migračnú krízu predovšetkým spoluprácou s Tureckom.

 

Fico po summite zdôraznil, že Slovensko nepozývalo migrantov na svoje územie ani nedestabilizovalo krajiny, odkiaľ prichádzajú. "Myslím si, že je čas povedať aj to, že niektorí európski politici urobili obrovské chyby, pokiaľ ide o migračnú krízu. Nebudeme nikdy súhlasiť s núteným vytváraním komunít migrantov na našom území, preto budeme pokračovať v žalobe, ktorú sme podali," avizoval.

 

Slovensko podalo vlani 2. decembra žalobu na Súdny dvor v Luxemburgu na Radu Európskej únie. Žiada, aby Súdny dvor vyhlásil rozhodnutie Rady o zavedení dočasných opatrení v oblasti medzinárodnej ochrany v prospech Talianska a Grécka za neplatné. Ministri vnútra členských štátov EÚ v septembri väčšinovým hlasovaním rozhodli o prerozdelení 120.000 ľudí z Talianska a Grécka medzi členské štáty. Proti relokácii bolo Slovensko, Česko, Maďarsko a Rumunsko. Fínsko sa pri hlasovaní zdržalo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies