Fico: K novému európskemu investičnému balíčku sa staviam mierne pesimisticky

NETKY.SK • 17 December 2014, 15:28 • 2 min
Fico: K novému európskemu investičnému balíčku sa staviam mierne pesimisticky

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico je mierny pesimista, čo sa týka nového Európskeho fondu pre strategické investície (EFSI). Jeho vytvorenie je súčasťou návrhu investičného balíčka predsedu Európskej komisie (EK) Jeana-Clauda Junckera v celkovej hodnote 315 miliárd eur.

slovakia

left justify in out

Význam balíčka vidí Fico vo vyvolaní pozitívneho očakávania. "Má svoju logiku, musíme dávať najavo, že Európa za každú cenu bojuje a že to už nie je len o reštrikciách, lebo tých bolo veľmi veľa. Som mierne pesimistický, ale cieľ beriem, že tento fond môže so sebou niečo priniesť," uviedol na dnešnom zasadnutí európskeho parlamentného výboru.
      

O Junckerovom balíčku budú vo štvrtok a v piatok (18. a 19. 12.) diskutovať lídri členských krajín Európskej únie na summite v Bruseli. Ako Fico poznamenal, v prípade 315 miliárd eur ide skôr o holuby na streche. Jedinou istotou sú 21-miliardové záruky zo strany EK a Európskej investičnej banky (EIB) s tým, že sa očakáva pákový efekt. To znamená, že ku každému euru z týchto verejných zdrojov sa podarí získať 15 eur zo súkromných zdrojov. Balík má napomôcť investíciám a rastu v Európe.
      

Má ísť o návratné peniaze. "Nie sú zatiaľ k nemu žiadne detaily, na summite sa prijme iba politické rozhodnutie. Na požiadanie EK sme identifikovali niekoľko projektov, o ktorých si myslíme, že by do toho spadali," priblížil Fico.
      

Z fondu by mali byť financované napríklad infraštrukturálne projekty, ako je diaľničný okruh Bratislavy, dobudovanie diaľnice D3, modernizácia prístavov v Komárne a Bratislave. Osobitná skupina zložená z komisie, EIB a členských štátov identifikovala približne 2000 možných projektov v celkovej hodnote 1,3 bilióna eur. Zo Slovenska je ich 125 v hodnote 29 miliárd eur.
      

Do Európskeho fondu pre strategické investície sa budú môcť priamo vkladať aj národné zdroje, Slovensko sa zatiaľ na tento krok nechystá. Podľa Fica Vyšehradská štvorka bude tlačiť na to, aby sa spravil jasný rozdiel medzi fondmi Európskej únie a týmto investičným balíčkom, aby sa nestalo, že nahradí eurofondy, z ktorých čerpá aj Slovensko.
      

V januári budúceho roka komisia predloží konkrétnu podobu EFSI, aby ho mohla únia odobriť do júna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies