Fico podá žalobu kvôli migračným kvótam v decembri

NETKY.SK • 10 November 2015, 13:11 • 2 min
Fico podá žalobu kvôli migračným kvótam v decembri

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico dnes navštívil Paneurópsku vysokú školu (PEVŠ), aby tu diskutoval so študentmi o migračnej kríze v Európe.

slovakia

left justify in out

Premiér sa vo svojej úvodnej prednáške dotkol aj žaloby, ktorú Slovensko plánuje podať v súvislosti s rozhodnutím Rady Európskej únie o prerozdelení 120.000 utečencov.

 

"V tomto okamihu spracovávame odborné podklady, termín na podanie žaloby je 18. december 2015. Termín bude dodržaný. Žaloba bude podaná," zdôraznil dnes Fico pred plnou aulou študentov. Ako dodal, má k dispozícii interné informácie o tom, že k tejto žalobe sa začínajú pridávať aj "ďalší záujemcovia" z EÚ. "Maďarsko v parlamente schválilo možnosť podania opravných prostriedkov proti rozhodnutiu ministrov vnútra. Ďalej tu máme Rumunsko, ktoré začína uvažovať o podobnom kroku, len sa dnes zmieta vo vnútropolitickej kríze kvôli odstúpeniu rumunského predsedu vlády," priblížil Fico.

 

Premiér zopakoval postoj vlády a príspevky Slovenska k riešeniu migračnej krízy. Slovensko podľa jeho slov trvá na tom, aby prišlo k jasnému oddeleniu ekonomických migrantov od tých, ktorí potrebujú ochranu pred vojnou či hladom. Veľká väčšina utečencov sú podľa neho ekonomickí migranti. Predseda vlády opätovne vyzval aj na dôslednejšiu ochranu schengenských hraníc. "Ak naďalej budeme tolerovať hrubé porušovanie pravidiel Schengenu, nikdy krízu v Európe nevyriešime," zdôraznil.

 

Fico sa vyjadril aj k situácii v krajinách, odkiaľ prichádzajú migranti, najmä k Sýrii. "Podporujeme všetky kroky, ktoré sa týkajú aj vojenských útokov proti Islamskému štátu," povedal pred študentmi. Podľa jeho slov ak ide o vojenské ciele Islamského štátu, musí dôjsť k dohode najvýznamnejších mocností, ako postupovať vojensky proti Islamskému štátu. Tak isto musí podľa jeho slov dôjsť k dohode ohľadne režimu v Sýrii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies