Festival Šengenský poludník zaznamenal u divákov veľký úspech

NETKY.SK • 27 Júl 2010, 11:54 • 2 min
Festival Šengenský poludník zaznamenal u divákov veľký úspech

Festival Šengenský poludník zaznamenal u divákov veľký úspech

slovakia

left justify in out

img

Záverečným koncertom veľkého medzinárodného orchestra a zboru Šengenský poludník v košickom Kostole Premonštrátov a festivalovým koncertom zahraničných hostí vyvrcholil v piatok a v sobotu (23.-24.7.) 2. ročník Medzinárodného festivalu mládežníckych orchestrov a zborov Šengenský poludník 2010.
      Počas ôsmich dní Košice privítali viac ako 200 mladých hudobníkov zo Španielska, Japonska, Ruska, Ukrajiny a Slovenska, ktorých spája spoločná vášeň – klasická hudba. Mladí umelci svojím umením potešili divákov počas 19 festivalových koncertov v desiatich slovenských mestách a ukrajinskom Užhorode, ktoré videlo takmer 5000 divákov. Polovica koncertov sa uskutočnila na rôznych miestach vo festivalovom centre, ktorým boli Košice. „Poludníky spájajú celý svet. A som rád, že Košice hostili už po druhý raz Šengenský poludník, ktorý prostredníctvom hudby spája mladých z celého sveta,“ povedal o festivale primátor Košíc František Knapík.
      Festival, ktorý organizuje sláčikový orchester Musica Iuvenalis ako súčasť celosvetovej siete letných festivalov pod záštitou Federácie Eurochestries z Francúzska, bol v tomto roku vo viacerých smeroch výnimočný. Jeho otvárací koncert v Košiciach poctila návštevou premiérka Iveta Radičová, ktorá si ho vybrala z dvoch možností návštevy podujatí venovaných ľuďom postihnutým povodňami. „Festival sme venovali práve týmto ľuďom a v spolupráci so Slovenskou katolíckou charitou sme zorganizovali aj zbierku na pomoc týmto ľuďom,“ uviedol riaditeľ festivalu Igor Dohovič.
      Druhou výnimočnou udalosťou bolo to, že festival v tomto roku prvýkrát prekročil schengenskú hranicu, ktorá jeho organizátorov inšpirovala k názvu. Organizátori dva koncerty – jeden v Košiciach a jeden v Užhorode – venovali tvorbe slovenských a ukrajinských skladateľov. V podaní Sláčikového orchestra Musica Iuvenalis pod taktovkou Igora Dohoviča, Katedrálneho zboru sv. Cecílie pri Dóme sv. Alžbety v Košiciach pod vedením Viliama Gurbaľa a Akademického komorného zboru Cantus z Užhorodu odzneli aj dve spoločné skladby a mladí muzikanti si od divákov vyslúžili standing ovations. „Bola to pre nás výnimočná udalosť. Verím, že tento rok bol len začiatkom hlbšej spolupráce a že v budúcich rokoch sa festivalové dianie na Ukrajine ešte zintenzívni,“ komentoval túto spoluprácu umelecký vedúci Cantusu Emil Sokač.
      Podľa Dohoviča prekvapením pre organizátorov bol divácky záujem vo festivalových mestách. "Hrali sme na námestiach, v kostoloch a ľudia si našli cestu na tieto koncerty, či už v Humennom, Vysokých Tatrách, Sečovciach, alebo Lipanoch,“ dodal Dohovič. Najväčší ohlas mali výkony spevákov z Chlapčenského zboru Ladya z ruského Togliatti. Tí svojou Kalinkou a ďalšími známymi ukrajinskými či ruskými piesňami dvíhali divákov zo sedadiel. V Tatranskej Lomnici odspievali koncert aj v silnej prietrži mračien, keď divákov prichýlili priamo na zakrytom pódiu a koncert odspievali v takmer rodinnej atmosfére za zvukov padajúcich kvapiek. „Tradičnou kvalitou sa prezentovali aj Japonci, ktorí dokonca pre náš festival naštudovali pieseň Eugena Suchoňa Aká si mi krásna. No a nefalšovaný južanský temperament priviezol aj La Orquesta Joven de Jerez zo Španielska,“ zhodnotil ďalej Dohovič.
      Ani v tomto roku nechýbal tradičný záverečný koncert, na ktorom sa predstavil veľký medzinárodný orchester a zbor. Organizátori už teraz rozmýšľajú nad budúcim ročníkom. „Chceme pritiahnuť na Slovensko orchestre z ďalších krajín. Rokovali sme už s pobaltskými orchestrami, ale aj s jedným gruzínskym telesom. Škoda, že to v tomto roku pre problémy s vízami nevyšlo s arménskym orchestrom. Ale aj to nás utvrdzuje v tom, že má význam prostredníctvom hudby búrať nezmyselné hranice,“ uzavrel Dohovič.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies