Fejgin: Väznenú ukrajinskú pilotku prevezú do moskovskej nemocnice

NETKY.SK • 27 Apríl 2015, 18:59 • 2 min
Fejgin: Väznenú ukrajinskú pilotku prevezú do moskovskej nemocnice

MOSKVA - Ukrajinskú pilotku Nadiju Savčenkovú prevezú z moskovskej väzby do mestskej nemocnice v dôsledku zdravotných problémov spôsobených hladovkou. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na jej obhajcu Marka Fejgina.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Po návšteve Savčenkovej Fejgin na Twitteri zverejnil jej ručne napísaný list, v ktorom sa okrem iného uvádza: "Hlad je mojou jedinou zbraňou v boji proti ohavnej činnosti ruských úradov. Takže ma nežiadajte, aby som ju zložila." Taktiež uviedla, že váži 50 kilogramov a jej telesná teplota je 35,8 stupňa Celzia.
     

Savčenková 11. mája dovŕši 34 rokov. Ruské úrady ju  24. apríla, po deviatich mesiacoch väzby, oficiálne obžalovali zo spoluúčasti na vražde a z ilegálneho vstupu na územie Ruskej federácie.
     

Podľa ruských vyšetrovateľov Savčenková ešte ako príslušníčka dobrovoľníckeho práporu v Donbase úmyselne naviedla paľbu ukrajinských mínometov na neozbrojených ruských novinárov, z ktorých dvaja zahynuli. Potom podľa Moskvy prešla hranice ako utečenka, pričom mala falošné doklady. Samotné obvinenie priťažujú ešte podľa vyšetrovateľov "motívy politickej nenávisti".
     

Ukrajinská pilotka všetky obvinenia kategoricky popiera a tvrdí, že ju do Ruska zavliekli násilím po tom, čo ju zajali proruskí separatisti.
     

Ruské orgány činné v trestnom konaní tvrdia, že majú o vine Savčenkovej nespochybniteľné dôkazy vrátane jej osobných poznámok, mínometných črepín a satelitných záberov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies