Fedor chce zákon o kybernetickej bezpečnosti, na starosti by ju dal NBÚ

NETKY.SK • 13 Február 2015, 11:53 • 2 min
Fedor chce zákon o kybernetickej bezpečnosti, na starosti by ju dal NBÚ

BRATISLAVA - Kybernetickú bezpečnosť by mala mať na starosti na Slovensku len jedna inštitúcia, najlepšie Národný bezpečnostný úrad (NBÚ).

slovakia

left justify in out

Zároveň je nevyhnutné, aby vláda prijala zákon o kybernetickej bezpečnosti, ako to urobili napríklad v Českej republike. Myslí si to nezaradený poslanec Národnej rady SR a člen Siete Martin Fedor, ktorý volá po novej bezpečnostnej stratégii. Tá by mala podľa neho riešiť aj stále aktuálnejší problém kybernetickej bezpečnosti. Vláda podľa Fedora v tejto veci zaháľa.
      

"Potrebujeme prijať jasne formulovaný zákon a vybrať len jednu strešnú inštitúciu, ktorá bude koordinovať aktivity štátu v oblasti kybernetickej bezpečnosti," uviedol pre TASR Fedor. Poukázal, že Česi na rozdiel od Slovákov už konajú. "Majú čerstvo schválenú novú bezpečnostnú stratégiu z februára 2015. Kybernetickej bezpečnosti sa v nej podrobne venujú. Podobný dokument u nás oslávi čoskoro okrúhlych 10 rokov a nový je v nedohľadne," zdôraznil.
      

Dodal, že Česi majú nielen samostatný zákon o kybernetickej bezpečnosti, ale aj aktuálnu Národnú stratégiu kybernetickej bezpečnosti na roky 2015 - 2020. "V Českej republike majú už od roku 2011 Národný bezpečnostný úrad ako autoritu v oblasti kybernetickej bezpečnosti," doplnil. Na Slovensku si túto kompetenciu podľa Fedora okrem NBÚ delia viaceré úrady, čo môže spôsobiť chaos. "Ide o ministerstvo obrany, ministerstvo financií, Slovenskú informačnú službu, Národnú agentúru pre sieťové a elektronické služby, ministerstvo hospodárstva. Nechcem si ani predstaviť chaos, ktorý by vznikol, keby k niečomu došlo," vyhlásil Fedor.
      

Kyberútoky sú podľa neho dôležitou zbraňou jedného z hlavných bezpečnostných rizík súčasnosti, tzv. hybridnej vojny. "Hybridná vojna kombinuje tradičné prostriedky vedenia bojov s nástrojmi digitálnej éry - propagandou na internete a sociálnych sieťach, spravodajskými dezinformačnými akciami a práve kybernetickými útokmi," vysvetlil Fedor. Dodal, že hybridnú vojnu môžeme vidieť aj na Ukrajine.
      

Otázku kybernetickej bezpečnosti nemožno podľa poslanca ignorovať ani podceňovať. Na Slovensku sa to však podľa neho deje. "Celý svet vrátane našich susedov a spojencov chápe, že ide o vážny problém. Iba v krajine medzi Dunajom a Tatrami sa tvárime, že nás sa to netýka. Máme prudko neaktuálnu stratégiu kybernetickej bezpečnosti (Národná stratégia pre informačnú bezpečnosť) z roku 2008 a je v súlade s ešte starou bezpečnostnou stratégiou z roku 2005," upozornil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies