Favorizovaní Belgičania vydreli víťazstvo nad Alžírčanmi: Rozhodli hráči z lavičky

NETKY.SK • 18 Jún 2014, 08:13 • 2 min
Favorizovaní Belgičania vydreli víťazstvo nad Alžírčanmi: Rozhodli hráči z lavičky

BELO HORIZONTE - Futbalisti Belgicka zvíťazili nad Alžírčanmi 2:1 v úvodnom zápase H-skupiny na XX. majstrovstvách sveta na Estadio Mineirao v brazílskom Belo Horizonte. Favorit pritom prehrával, no dvaja striedajúci hráči - Fellaini a Mertens - zabezpečili pre belgický výber tri body do tabuľky.

slovakia

left justify in out

Skóre utorkového duelu otvoril v 25. min Sofiane Feghouli z FC Valencia, ktorý premenil pokutový kopu po faule Jana Vertonghena práve na prenikajúceho francúzskeho rodáka. Dvadsaťštyriročný Feghouli ukončil dlhé 506-minútové čakanie výberu Alžírska na gól na svetových šampionátoch. Za "púštne líšky" predtým naposledy skóroval Djamel Zidane pri remíze 1:1 so Severným Írskom na MS 1986 v Mexiku. Rekordnú šnúru bez streleného gólu tak stále drží Bolívia, ktorá nepozná gólovú radosť na svetových šampionátoch 517 minút.

 

Belgičania mali v úvodnej 45-minútovke územnú prevahu, ale neprekonali gólmana súpera Raisa M'Bolhiho. Po zmene strán sa stupňoval tlak belgického mužstva a obrat zariadila dvojica striedajúcich hráčov - v 70. min vyrovnal Fellaini a o desať minút neskôr rozhodol Mertens. Belgičania proti Alžírsku otočili len svoj druhý zápas na MS, v minulosti sa im to podarilo v Mexiku 1986 v osemfinále proti Sovietskemu zväzu. Vtedy prehrávali 0:1 aj 1:2, duel dotiahli až do predĺženia, po ktorom sa tešili z postupu do ďalšej fázy a napokon vypadli až v semifinále s Argentínou. 

Tím Belgicka v utorok proti Alžírsku absolvoval prvý zápas na svetovom šampionáte presne po dvanástich rokoch, predtým na MS 2002 prehrali 17. júna v osemfinále s Brazíliou, neskorším svetovým šampiónom. 

H-skupina: 
Belgicko - Alžírsko 2:1 (0:1) 
Góly: 70. Fellaini, 80. Mertens - 25. Feghouli (z pok. kopu), ŽK: 24. Vertonghen - 34. Bentaleb, rozhodovali: Rodríguez - Torrentera, Quintero (všetci Mex.), 56 800 divákov 

 


 

Zostavy: 
Belgicko: Courtois - Alderweireld, Van Buyten, Kompany, Vertonghen - Witsel, Dembélé (65. Fellaini) - Chadli (46. Mertens), De Bruyne, Hazard - Lukaku (58. Origi) 
Alžírsko: M'Bolhi - Mostefa, Bougherra, Halliche, Ghoulam - Taider, Medjani (84. Ghilas), Bentaleb - Feghouli, Mahrez (71. Lacen) - Soudani (66. Slimani) 

 

Po úvodnom "oťukávaní" mal prvú vážnejšiu príležitosť Belgičan Witsel, no jeho pokus z hranice šestnástky zneškodnil brankár M'Bolhi. Na opačnej strane po centri Alžírčana Gholama fauloval nabiehajúceho Feghouliho belgický bek Vertonghen a nariadený pokutový kop premenil práve faulovaný hráč FC Valencia. Výberu Alžírska sa darilo eliminovať ofenzívne chúťky súpera, ktorý si nevypracoval vážnejšiu gólovú šancu. Ešte pred prestávkou si M'Bolhi poradil so strelou Witsela spoza šestnástky aj s pokusom Chadliho z uhla. 

 

Po zmene strán striedajúci Mertens oživil hru "červených diablov" a tlak Belgičanov sa stupňoval, čím sa otváral priestor pre súpera. V 57. min mal po rohovom kope veľkú šancu Medjani. O desať minút neskôr nepochodil na opačnej strane Origi, gólovo uspel až ďalší striedajúci hráč Belgicka - na center De Bruyna z ľavej strany si nabehol Fellaini a po piatich minútach na hracej ploche vyrovnal na 1:1. Druhý presný zásah európskeho mužstva zaznamenal po rýchlom brejku Mertens, ktorý do duelu vstúpil až v úvode druhého polčasu. Favorit si v závere duelu už nenechal ujsť vydreté víťazstvo. 

Tabuľka H-skupiny: 
1. Belgicko 1 1 0 0 2:1 3 
2. Alžírsko 1 0 0 1 1:2 0 
Rusko a Kórejská republika ešte nehrali. 

Hlasy: 
Marc Wilmots (tréner Belgicka): "Vedeli sme, že nás čaká náročný duel, v ktorom sa súper bude snažiť nechať nám čo najmenej priestoru. Urobili sme jednu chybu a pykali sme za ňu inkasovaným gólom. Rozhodla však sila našej lavičky. Ukázali sme veľkú mentálnu silu a podarilo sa nám otočiť vývoj." 

Vahid Halilhodžič (tréner Alžírska): "Nedokázali sme duel dotiahnuť do víťazného konca, čím by sme dosiahli obrovské prekvapenie. Boli sme blízko. Moji hráči sa nemajú za čo hanbiť. Môžu byť sklamaní, no nie je dôvod na plač." 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies