Favoritom rumunských prezidentských volieb premiér Ponta

NETKY.SK • 31 Október 2014, 10:43 • 2 min
Favoritom rumunských prezidentských volieb premiér Ponta

BUKUREŠŤ - Favoritom nedeľňajších prezidentských volieb v Rumunsku je úradujúci premiér Victor Ponta, ktorý má tak najväčšiu šancu nahradiť odchádzajúcu hlavu štátu Traina Basesca.

slovakia

left justify in out

Podľa prieskumov je Pontovým najväčším rivalom Klaus Iohannis, starosta transylvánskemu mesta Sibiu kritizovaný na svoje bohatstvo. V hre je aj expremiér Călin Popescu-Tăriceanu, súčasný predseda hornej komory parlamentu. O dosiaľ najväčší zásah do predvolebnej kampane sa postaral končiaci Basescu, keď v októbri Pontu, s ktorým má dlhodobo napäté vzťahy, označil za bývalého tajného agenta. Ponta označil tieto obvinenia za klamstvá. Volebné miestnosti budú otvorené od 7.00 do 21.00 (20:00 SEČ). V prípade, že ani jeden z kandidátov nedostane viac ako polovicu odovzdaných hlasov, rozhodne sa v druhom kole naplánovanom na 16. novembra. Právom voliť disponuje viac ako 18 miliónov ľudí.

 

Bývalý prokurátor Ponta je rumunským premiérom od roku 2012 a jeho ľavicová aliancia má väčšinu v parlamente. Jeho pôsobenie na čele 20-miliónovej krajiny poznamenali ostré spory s Basescom, ktorý nakoniec musel pred dvoma rokmi čeliť referendu o predčasnom ukončení mandátu. Pontova vláda sa aj preto dostala do paľby kritiky EÚ. Basescu nakoniec zostal hlavou štátu, no len vďaka nedostatočnej účasti na hlasovaní. Ak Ponta Basesca nahradí, podarí sa mu podobný krok ako Tayyipovi Erdoganovi, ktorý sa v auguste do tureckého prezidentského kresla presunul priamo z postu premiéra. Naopak, slovenskému premiérovi Robertovi Ficovi sa v marci rovnaký plán nepodaril. 

 

Rumunsko, úzky spojenec USA, sa borí s hospodárskymi problémami a zaostalosťou najmä na vidieku. Veľkým problémom je aj korupcia. Prezidentská funkcia je však iba ceremoniálna a dominantné právomoci má premiér. Mandát hlavy štátu v Rumunsku je päť rokov a ústava umožňuje jedno znovuzvolenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies