Favoritom parlamentných volieb je vďaka kríze strana etnických Rusov

NETKY.SK • 1 Október 2010, 11:49 • 2 min
Favoritom parlamentných volieb je vďaka kríze strana etnických Rusov

Favoritom parlamentných volieb je vďaka kríze strana etnických Rusov

slovakia

left justify in out

img

Obyvateľov Lotyšska čakajú v sobotu prvé parlamentné voľby od vypuknutia hlbokej ekonomickej krízy, ktorá priviedla krajinu na pokraj štátneho bankrotu.
      Hospodárska recesia prispela k tomu, že favoritom volieb sa stal doposiaľ nepravdepodobný kandidát: ľavicovo orientovaná strana ruskej etnickej menšiny. To vyvoláva obavy u mnohých Lotyšov, ktorí sa po neblahých historických skúsenostiach obávajú mocenského vplyvu Moskvy.
      Od roku 1991, keď Lotyšsko po rozpade Sovietskeho zväzu obnovilo svoju nezávislosť, dominovali v politickom živote malej pobaltskej republiky stredopravé prozápadné vlády. Pred šiestimi rokmi preto krajina mohla vstúpiť do NATO a Európskej únie.
      Politickou scénou však otriasli dopady ekonomickej krízy, ktorá zasiahla Lotyšsko najtvrdšie zo všetkých členov EÚ. Svoje pozície si prekvapivo posilnila opozičná strana s názvom Centrum harmónie (SC), ktorú volia hlavne príslušníci ruskej menšiny. Tá pozostáva prevažne z etnických Rusov, ale aj Ukrajincov a Bielorusov, ktorí spoločne tvoria asi tretinu z 2,3-miliónovej populácie Lotyšska.
      Centrum harmónie ťaží z negatívnych nálad lotyšskej verejnosti, rozhorčenej dopadmi recesie a úspornými krokmu súčasnej politickej garnitúry. Strane, ktorá sa označuje za sociálnodemokratickú alternatívu, sa podarilo rozšíriť svoj vplyv aj mimo svojej tradičnej ruskej voličskej základne. Vlani sa jej podarilo zvíťaziť v komunálnych voľbách v metropole Riga.
      Po prvýkrát od osamostatnenia by sa tak strana rusky hovoriacej menšiny mohla dostať do vlády, čo by podľa kritikov mohlo posilniť neželaný vplyv Kremľa, a to aj v záležitostiach NATO a EÚ. V 100-člennom parlamente by SC mohla obsadiť až 30 namiesto doterajších 18 kresiel. Strana by tak získala silný politický vplyv, aj keby nakoniec predsa len zostala v opozícii.
      Do parlamentu sa podľa prieskumov dostane päť alebo šesť politických subjektov, čo môže priniesť viaceré alternatívy budúcej koalície.
      Dobré šance udržať sa pri moci majú aj tri strany doterajšieho stredopravého kabinetu pod vedením premiéra Valdisa Dombrovskisa. Podľa pozorovateľov by to zabezpečilo, že aj nový kabinet bude dôsledne napĺňať program rozpočtových škrtov a reforiem pod dozorom Medzinárodného menového fondu.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies