Zvyknete sa prebrať uprostred sna? Takto ho dosnívate!

NETKY.SK • 21 Máj 2019, 12:19 • 2 min
Zvyknete sa prebrať uprostred sna? Takto ho dosnívate!

Prebrali ste sa uprostred strhujúceho sna a chceli by ste v ňom pokračovať a zistiť, ako dopadne? Je to možné!

slovakia

left justify in out

Tento scenár určite poznáte: Sníva sa vám úžasný živý sen, no náhle vás niečo preberie a idylka sa v sekunde preruší. Ostanete sklamaný, pretože práve „išlo do tuhého“ a vy by ste radi vedeli, čo sa bude diať ďalej, ale žiaľ, sen sa už nevráti. Celkom frustrujúce. Ale nevešajte hlavu, ak sa vám niečo podobné stane najbližšie, budete si vedieť poradiť!

 

img

 

Odborníci totiž tvrdia, že k snu sa dokážeme vrátiť aj po tom, ako sa preberieme. Nie je to však možné vždy, človek totiž musí mať na také niečo určité predispozície. Ide predovšetkým o tých ľudí, ktorí dokážu čiastočne kontrolovať priebeh svojich snov, teda počas spánku pracuje aj ich vedomie, tvrdí Delphine Oudiettová, neurovedkyňa z parížskeho Inštitútu mozgu a miechy. V takom prípade sa po prebudení k snívaniu dokážu vrátiť.

 

Zdá sa, že v najväčšej „výhode“ sú v tomto smere takzvaní narkoleptici, ktorí upadajú do spánku kedykoľvek počas dňa. Práve oni totiž snívajú veľmi často a zaspávajú vo fáze REM, snívajú teda okamžite. Tým pádom je ich mozgová aktivita relatívne bdelá, vďaka čomu dokážu svoje sny lepšie kontrolovať a aj sa k nim vrátiť, vysvetľuje neuropsychologička Ginevra Uguccioniová z parížskej kliniky Pitié-Salpetriere.

 

img

 

Ak ale nepatríte do tejto skupiny ľudí, ovládanie svojich snov si môžete aj natrénovať. Ak sa k snovým predstavám chcete vrátiť, pri zaspávaní sa snažte spomenúť si na čo najviac detailov deja. Uvoľnite sa a pokojne pri tom dýchajte. Touto metódou môžeme stimulovať svoje podvedomie a dokonca si môžeme aj vybrať, o čom budeme snívať, hovorí psychoanalytik a odborník na sny Thierry-Frédéric Moir. A to sa vám už určite nevedome stalo – ak ste pred spaním na niečo mysleli, následne sa vám o tom aj prisnilo. Presne takto to celé funguje.

 

Najväčší úspech na uplatnenie tejto metódy odborníci predpokladajú krátko na to, čo sa zo sna preberiete, keď ešte nie ste vyrušený množstvom vnemov. Podariť sa to ale môže aj nadránom, kedy sme už prešli celým spánkovým cyklom, a tak môžeme vstúpiť rovno do fázy REM, tej „snovej“.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona