Favoritmi v prvom kole prezidentských volieb sa stali Le Penová a Macron

NETKY.SK • 24 Apríl 2017, 07:04 • 2 min
Favoritmi v prvom kole prezidentských volieb sa stali Le Penová a Macron

PARÍŽ - Do druhého kola prezidentských volieb vo Francúzsku, ktoré sa uskutoční 7. mája, postúpili centrista Emmanuel Macrona a kandidátka krajne pravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penová.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z čiastkových výsledkov zverejnených dnes ráno francúzskym ministerstvom vnútra. Po sčítaní 97 percent hlasov vedie Macron so ziskom 23,86 percenta hlasov, druhá Le Penová dostala 21,43 percenta hlasov. Voľby sú výrazným neúspechom tradičných strán, keďže po dlhom čase sa do druhého kola nedostal ani kandidát socialistov, ani kandidát konzervatívcov.

 

Aférami poznačený konzervatívny kandidát Francois Fillon skončil až na treťom mieste s ziskom 19,94 percenta hlasov, štvrtý je v tesnom závese ultraľavičiar Jean-Luc Mélenchon (19,62 percenta). Ako piaty skončil s veľkým odstupom kandidát Socialistickej strany (PS) Benoit Hamon, ktorému dalo hlasy 6,35 percenta voličov.

 

Zvyšných šesť kandidátov dostalo menej ako päť percent hlasov. Údaje ministerstva vnútra tiež ukazujú, že Le Penová získala v nedeľu historicky najvyšší počet hlasov pre svoj Národný front. Zatiaľ čo v druhom kole regionálnych volieb v roku 2015 mu dalo pri oveľa nižšej účasti hlas približne 6,8 milióna voličov, tentoraz to bolo vyše 7,6 milióna.

 

Len 39-ročný politik vlani v auguste vystúpil z vlády, založil vlastné politické hnutie s názvom En Marche! (Vpred!), ktoré možno považovať za zmes tradičnej politickej strany a občianskeho hnutia. Macronova strana vychádza z predvolebných techník bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu založených na slogane "Áno, dokážeme to!"

 

Le Penovej sa tentoraz darilo oveľa lepšie ako v roku 2012, keď na prezidentskú funkciu kandidovala prvýkrát a získala 6,4 milióna odovzdaných hlasov (17,9 percenta). Voličská účasť v prvom kole prezidentských volieb dosiahla 78,23 percenta, teda o niečo menej ako pred piatimi rokmi (79,48 percenta).

 

Líderka francúzskej krajnej pravice Marine Le Penová sa označila za víťazku dnešného prvého kola prezidentských volieb vo Francúzsku, v ktorých podľa nej voliči rozhodujú o "prežití" svojej krajiny. Pred podporovateľmi v meste Hénin-Beaumont vystúpila krátko po zverejnení prvých čiastkových výsledkov, ktoré potvrdili jej postup do májového druhého kola spoločne s centristom Emmanuelom Macronom.

 

"Je načase oslobodiť francúzsky ľud spod arogantných elít, ktoré mu chcú predpisovať, ako sa má správať," vyhlásila líderka krajne pravicovej strany Národný front (FN). "Francúzi musia využiť túto historickú príležitosť. Pretože veľkou výzvou týchto volieb je divoká globalizácia, ktorá ohrozuje našu civilizáciu," dodala. 

 

Podľa Le Penovej si môžu Francúzi vybrať, či chcú "totálnu dereguláciu bez hraníc a bez ochrany" alebo "hranice, ktoré chránia ich pracovné miesta, kúpnu silu, bezpečnosť a národnú identitu".

 

"Dnes sa otvorila nová stránka francúzskeho politického života. Francúzi vyjadrili túžbu pre obnovu. Naša logika je získať do parlamentných volieb čo najširšiu podporu," povedal bývalý minister hospodárstva v socialistickej vláde Francoisa Hollanda.

 

Fillon aj napriek prehre vyzval republikánskych voličov, aby zostali jednotní pred druhým kolom volieb a vybrali "to, čo je najlepšie pre krajinu", čiže prekazili prezidentské snahy Le Penovej."Napriek všetkým mojim snahám a odhodlaniu som nedokázal presvedčiť. Prekážky na mojej ceste boli príliš početné a príliš kruté," opísal situáciu Fillon, ktorý podľa prvých odhadov získal približne 19 percent hlasov, bok po boku s ultraľavicovým kandidátom Jeanom-Lucom Mélenchonom. "Preto ja budem hlasovať za Emmanuela Macrona", uviedol Fillon pred svojimi voličmi.

 

V podobnom duchu sa vyjadril aj socialistický kandidát, podľa ktorého ide o zlyhanie Socialistickej strany. "Sklamal som v pokuse zabrániť katastrofe, ktorá sa črtala už niekoľko mesiacov a ktorá môže trvať niekoľko rokov," priznal Hamon. Dodal, že preberá plnú zodpovednosť za túto situáciu bez toho, aby sa vyhováral na okolnosti doterajšej päťročnej vlády socialistov alebo na "politickú zradu".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies