Farmafirmy testovali na Slovensku najčastejšie nové lieky na cukrovku

NETKY.SK • 5 Jún 2016, 09:38 • 2 min
Farmafirmy testovali na Slovensku najčastejšie nové lieky na cukrovku

BRATISLAVA - Nové lieky testujú farmaceutické firmy každoročne aj na Slovensku. Vlani to bolo najčastejšie na liečbu cukrovky druhého typu, neurologických a očných ochorení, astmy, chronickej obštrukčnej choroby pľúc, depresívnej poruchy či ulceróznej kolitídy a reumatoidnej artritídy. Vyplýva to z najnovšej výročnej správy Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

slovakia

left justify in out

Štátny ústav dostal minulý rok 137 žiadostí o povolenie klinického skúšania, tri z nich boli z dôvodu nedostatkov zamietnuté. V súčasnosti prebieha podľa európskeho registra 556 klinických štúdií. Na Slovensku sa môže liek začať testovať po tom, ako tento plán schváli štátny ústav a nezávislá etická komisia. Každý pacient musí dať na zaradenie do štúdie informovaný súhlas. "Do testovania sú na Slovensku dobrovoľne zapojené stovky pacientov," povedala Katarína Slezáková z Asociácie inovatívneho farmaceutického priemyslu (AIFP).

 

Klinickým skúšaním nového lieku výskumníci zisťujú, či je bezpečný a ako na človeka pôsobí. Sleduje sa ním jeho prínos a riziká pri liečbe. Všetko sa to podľa AIFP deje za dodržiavania prísnych národných a európskych noriem či usmernení. Pacient má právo účasť na skúšaní hocikedy zrušiť, bez sankcií. Vyšetrenia pacientov sú počas výskumov podrobné a časté, zadarmo a bez doplatkov na lieky.

 

Klinické skúšanie liekov má štyri fázy, môže sa vykonávať v nemocniciach, na univerzitách, v obvodných a špecializovaných ambulanciách. V prvej, ktorá je platená niekoľkými stovkami eur, sa testuje znášanlivosť lieku u zdravých ľudí, druhá sa zameriava na chorých pacientov, pričom sa overuje bezpečnosť a účinnosť s cieľom stanoviť vhodnú dávku. Následne sa liek testuje v tretej fáze na väčšom počte ľudí, aby sa zozbieralo čo najviac dôkazov o jeho bezpečnosti a účinnosti. Ďalšie skúmanie prebieha po uvedení do praxe.

 

Vývoj jedného lieku trvá asi 13 rokov, stojí to približne 1,5 až 2 miliardy amerických dolárov. Z každých 25.000 látok, ktoré začínajú v laboratóriu, sa doklinického testovania dostane zhruba 25. Úspešne zaregistrovaná bude iba jedna látka.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies