Slovensko bude mať problém s palivami, vyhlásil Slovnaft

NETKY.SK • 2 Jún 2022, 18:29 • 2 min
Slovensko bude mať problém s palivami, vyhlásil Slovnaft

BRATISLAVA - Embargo na dovoz ruskej ropy a zákaz dovozu z nej vyrobených ropných produktov znemožní po osemmesačnom prechodnom období zásobovať Česko, Rakúsko a Poľsko. To následne obmedzí nastavené spracovateľské kapacity rafinérie Slovnaft v Bratislave pod technologické minimum.

slovakia

left justify in out

V dôsledku toho nebude garantovaná bezpečnosť dodávok na Slovensku, varovala vo štvrtok rafinéria. Obmedzením ponuky produktov v regióne a znížením kapacity Slovnaftu, Slovensko a slovenský trh nebude možné zásobovať,“ zdôraznil hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

 

img

Anton Molnár

 

Firma podľa neho berie na vedomie prijaté sankcie, no ich súčasné znenie neumožní export kľúčových produktov. Kapacita Slovnaftu je pritom nastavená na zásobovanie aj ostatných štátov v regióne a rafinéria nemôže z technologických dôvodov spracovávať výrazne menšie množstvá ropy. „Musíme tiež upozorniť našich partnerov na exportných trhoch, že po ôsmich mesiacoch bude v regióne chýbať palivo, ako aj ropné produkty,“ dodal Molnár.

 

img

 

Súčasný návrh sankcií nedáva Slovnaftu pôvodne požadovaný trojročný časový priestor na vykonanie technologických úprav v rafinérii a logistickom zabezpečení pri dovoze a spracovaní alternatívnej ropy. Firma upozornila, že jej nie sú známe dôvody, na základe ktorých zmenili trojročné obdobie na osem mesiacov. Z tohto dôvodu odmietla niesť zodpovednosť za prípadné následky na slovenskú ekonomiku a zásobovanie obyvateľstva.

 

Prečítajte si tiež: Európska únia ustúpila Viktorovi Orbánovi!

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona