Farkašovská: V politike na mňa nikdy nebol taký nátlak ako teraz pri hlasovaní o hazarde

NETKY.SK • 27 Marec 2017, 17:41 • 2 min
Farkašovská: V politike na mňa nikdy nebol taký nátlak ako teraz pri hlasovaní o hazarde

BRATISLAVA – Bratislavskí mestskí poslanci budú na štvrtkovom zasadnutí zastupiteľstva po mesiaci opäť rokovať o zákaze hazardu v hlavnom meste SR Bratislave. Primátor Ivo Nesrovnal predloží poslancom pôvodný návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o zrušení všetkých herní v meste.

slovakia

left justify in out

Niektorým poslancom sa to však nepáči a tvrdia, že chcú hazard len regulovať. Ako na dnešnom brífingu poslaneckého Klubu pre Bratislavu povedala námestníčka primátora Bratislavy a zároveň mestská poslankyňa Ľudmila Farkašovská, ktorá za zrušenie hazardu v meste vo februári nehlasovala, za roky svojej práce v komunálnej politike na ňu nikdy nikto nevyvíjal taký nátlak ako teraz.

Poslankyňa ďalej spomenula aj to, že dnes sa s ďalším bratislavským námestníkom Milanom Černým stretli s Nesrovnalom. „Pán primátor sa vyjadril v tom zmysle, že ak návrh VZN neprejde, tak sa budeme musieť rozprávať o tom, či nebudeme namiesto viceprimátorov iba poslancami,“ poznamenala s tým, že o tejto téme sa s primátorom opakovane rozprávali. „Pri jeho náznakoch o mojom odstúpení som sa pýtala, že prečo. Za môj slobodne prejavený názor v demokratickej spoločnosti?“ reagovala Farkašovská.

 

„Rozumiem, že pán primátor robí všetko pre to, aby to VZN prešlo tak, ako si to on predstavuje, teda totálny zákaz. Ale, je toto dobrá cesta?“ pokračovala námestníčka. Novinárom však koncom februára tvrdila, že pred februárovým hlasovaním na ňu nikto netlačil, ani aby hlasovala alebo nehlasovala, ani na to, aby nejako hlasovala.“ Samozrejme, ak nepočítam e-maily, ktoré som dostávala,“ vyhlásila. „Som za prísnu reguláciu hazardu, vysvetlila som to tak aj pánovi primátorovi, rovnako ako aj to, prečo som nehlasovala,“ dodala členka Klubu pre Bratislavu vo februári.

Hovorkyňa primátora hlavného mesta SR Bratislavy Zuzana Onufer na dnešné vyhlásenie Farkašovskej reagovala, že bratislavský magistrát takéto vyjadrenia odmieta. „Poslanci hlasujú podľa svojho vedomia a svedomia. Podobné vyjadrenia svedčia o stúpajúcej nervozite niektorých poslancov pred hlasovaním,“ dodala.

Bratislavskí mestskí poslanci na zasadnutí mestského zastupiteľstva vo štvrtok 16. februára rozhodli o tom, že približne tristo herní z mesta nezmizne. Všeobecne záväzné nariadenie o zákaze hazardu v Bratislave muselo schváliť zastupiteľstvo dvojtretinovou väčšinou, čo sa však nestalo, za návrh hlasovalo 24 poslancov zo 41 prítomných. Aby zastupiteľstvo VZN prijalo, chýbal jeden hlas poslanca. Poslanci tak nevyhoveli petičnému výboru, ktorý v petícii pre zrušenie hazardu v Bratislave vyzbieral 136 139 podpisov Bratislavčanov na 8 018 hárkoch.

 

Všetky podpisy na hárkoch z odovzdanej petície proti hazardu v hlavnom meste SR Bratislave skontrolovali, platných je 98 118. Podľa návrhu všeobecne záväzného nariadenia, ktoré predložili poslancom, hrozilo, že na celom území Bratislavy - v hoteloch, moteloch, penziónoch, budovách pre obchod a služby, pre kultúru a na verejnú zábavu, by nemohli byť herne. Tie nemali ostať ani v bytových domoch. Zastupiteľstvo zároveň neschválilo možnosť, aby VZN rozdelili na štyri časti, o každej by poslanci hlasovali zvlášť. Prvou kategóriou boli hotely, motely, penzióny, druhou obchod a služby, v tretej boli kultúra a verejná zábava, posledná kategória boli bytové domy.

Zastupiteľstvo bude o hazarde hovoriť na rokovaní, ktoré sa začína vo štvrtok 30. marca o 8:30 v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies