Arménsko napriek sporom s Tureckom vyšle do krajiny svoj záchranný tím

NETKY.SK • 9 Február 2023, 07:00 • 2 min
Arménsko napriek sporom s Tureckom vyšle do krajiny svoj záchranný tím

Jerevan - Arménsko napriek napätým vzťahom s Ankarou vyslalo záchranný tím s 27 členmi do oblasti postihnutej zemetrasením v Turecku a 29-členný tím do Sýrie, oznámilo v stredu arménske ministerstvo vnútra.

slovakia

left justify in out

TASR správu prevzala z agentúry DPA. Vyslanie pomoci nariadil arménsky premiér Nikol Pašinjan už v utorok. "Bez ohľadu na problematické vzťahy a situáciu podalo Arménsko svoju pomocnú ruku a deklarovalo pripravenosť poskytnúť humanitárnu pomoc ako Turecku, tak aj Sýrii," povedal arménsky minister zahraničných vecí Ararat Mirsojan. Vzťahy medzi Tureckom a Arménskom sú veľmi problematické z historických dôvodov, ako aj pre pokračujúci konflikt o región Náhorný Karabach, konštatuje DPA. Podľa historikov došlo počas prvej svetovej vojny došlo k systematickému vyvraždeniu približne 1,5 milióna Arménov zo strany vtedajšej Osmanskej ríše. Turecko ako jej nástupca síce priznáva masakry 300.000 až 500.000 Arménov, odmieta však ich označenie za genocídu. Turecko je hlavným politickým i vojenským spojencom Azerbajdžanu. Proti tejto bývalej sovietskej republike bojuje Arménsko už celé desaťročia  o Náhorný Karabach, ktorý je väčšinovo obývaný etnickými Arménmi. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona