Revolučný archeologický objav v Baltskom mori: Zmení to naše historické záznamy o dobe kamennej?

NETKY.SK • 15 Február 2024, 10:30 • 2 min
Revolučný archeologický objav v Baltskom mori: Zmení to naše historické záznamy o dobe kamennej?

Megaštruktúra nájdená v Baltskom mori môže predstavovať jednu z najstarších známych loveckých štruktúr používaných v dobe kamennej. Okrem toho môže zmeniť aj doterajšie poznatky o tom, ako žili lovci a zberači pred približne 11 000 rokmi.

slovakia

left justify in out

Výskumníci a študenti z Kielskej univerzity v Nemecku prvýkrát narazili na prekvapivý rad kameňov nachádzajúcich sa približne 21 metrov pod vodou počas morského geofyzikálneho prieskumu pozdĺž morského dna Meklenburského zálivu, približne 9,7 km od pobrežia Reriku v Nemecku.

Objav, ktorý sa uskutočnil na jeseň 2021 na palube výskumnej lode RV Alkor, odhalil múr z 1 670 kameňov, ktorý sa tiahol viac ako 1 kilometer. Kamene, ktoré spájali niekoľko veľkých balvanov, boli takmer dokonale zarovnané, takže sa zdalo nepravdepodobné, že by túto štruktúru formovala príroda.

Po tom, čo výskumníci upozornili na svoj nález Štátny úrad pre kultúru a ochranu pamiatok v Meklenbursku-Predpomoransku, začalo sa vyšetrovanie, aby sa zistilo, čo by to mohlo byť za štruktúru a ako sa ocitla na dne Baltského mora. Na preskúmanie miesta sa použili potápačské tímy a autonómne podvodné vozidlo.

Tím pritom zistil, že múr pravdepodobne postavili komunity z doby kamennej na lov sobov pred viac ako 10 000 rokmi.

"Naše výskumy naznačujú, že prirodzený pôvod podmorskej kamennej steny, ako aj jej výstavba v modernej dobe, nie sú veľmi pravdepodobné. Proti tomu hovorí metodické usporiadanie množstva malých kameňov, ktoré spájajú veľké nepohyblivé balvany," uviedol vo vyhlásení hlavný autor štúdie Dr. Jacob Geersen, vedúci vedecký pracovník Leibnizovho inštitútu pre výskum Baltského mora v Nemecku.

Podľa štúdie bol múr pravdepodobne postavený pred viac ako 10 000 rokmi pozdĺž brehu jazera alebo močiarov. V tom čase bolo v oblasti veľa skál, ktoré tu zanechali ľadovce, ktoré sa pohybovali krajinou.

Skúmanie a datovanie ponorených štruktúr je však nesmierne náročné, takže výskumný tím musel analyzovať, ako sa región vyvíjal, aby určil približný vek steny. Zozbierali vzorky sedimentov, vytvorili 3D model múru a virtuálne zrekonštruovali krajinu, kde bol múr pôvodne postavený.

Podľa autorov štúdie sa hladina mora výrazne zvýšila po skončení doby ľadovej približne pred 8 500 rokmi, čo viedlo k zaplaveniu múru a veľkých častí krajiny.

"V tom čase mala celá populácia v severnej Európe pravdepodobne menej ako 5 000 ľudí. Jedným z ich hlavných zdrojov potravy boli stáda sobov, ktoré sezónne migrovali riedkou vegetáciou porastenou postglaciálnou krajinou," uviedol vo vyhlásení spoluautor štúdie Dr. Marcel Bradtmöller, odborný asistent v oblasti prehistórie a ranej histórie na Univerzite v Rostocku v Nemecku. "Stena pravdepodobne slúžila na usmernenie sobov do úzkeho miesta medzi priľahlým brehom jazera a stenou, alebo dokonca do jazera, kde ich lovci z doby kamennej mohli ľahšie zabíjať svojimi zbraňami," dodal Bradtmöller.

Zdá sa, že komunita lovcov a zberačov si uvedomovala, že jelene budú sledovať cestu vytvorenú múrom, uviedli výskumníci. "Zvieratá zrejme priťahujú takéto lineárne štruktúry a radšej idú za štruktúrou, než aby sa ju pokúšali prekročiť, aj keď je vysoká len 0,5 metra," povedal Geersen.

Tento objav mení spôsob, akým výskumníci uvažujú o vysoko mobilných skupinách, ako sú lovci a zberači. Stavba masívnej trvalej štruktúry naznačuje, že tieto regionálne skupiny sa mohli viac orientovať na miesto a územie, než sa doteraz predpokladalo.

Objav predstavuje prvú loveckú stavbu z doby kamennej v oblasti Baltského mora. Ďalšie porovnateľné praveké lovecké štruktúry sa však našli aj inde na svete vrátane Spojených štátov a Grónska, ako aj Saudskej Arábie a Jordánska, kde vedci objavili pasce známe ako "púštne draky".

Na dne jazera Huron v Michigane sa predtým našli kamenné steny a lovecké rolety postavené na lov karibu, ktoré boli objavené v hĺbke 30 metrov. Konštrukcia a umiestnenie steny v Huronskom jazere sa najviac podobá stene v Baltskom mori, uviedli autori štúdie.

Vedci vo výskume v Baltskom mori naďalej pokračujú pomocou sonarov a sondážnych zariadení a plánujú budúce ponory na hľadanie archeologických nálezov. Ďalšie neobjavené poklady na dne Baltského mora by mohli potenciálne vrhnúť viac svetla na dávne komunity lovcov a zberačov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: CNN
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies