F1: Vettel do Indie po štvrtý majstrovský titul

NETKY.SK • 24 Október 2013, 11:49 • 2 min
F1: Vettel do Indie po štvrtý majstrovský titul

NAÍ DILLÍ - Motoristická formula 1 napíše v nedeľu 16. kapitolu tejto sezóny, na jazdcov čaká Veľká cena Indie na okruhu Buddh International Circuit v hlavnom meste Naí Dillí.

slovakia

left justify in out

Zrejme len technické problémy zabránia trojnásobnému a úradujúcemu svetovému šampiónovi Sebastianovi Vettelovi, aby získal aj štvrtý majstrovský primát. Dvadsaťšesťročný pilot Red Bullu má štyri preteky do konca pred druhým Fernandom Alonsom 90-bodový náskok. To znamená, že ak chce Španiel v kokpite Ferrari oslavovať svoj tretí titul majstra sveta, musí vyhrať na všetkých zostávajúcich podujatiach a jeho rival si môže pripísať maximálne deväť bodov.

V Indii sa jazdí od roku 2011, Vettel je víťazom doterajších obidvoch ročníkov a aj v nedeľu bude najväčším favoritom na prvenstvo. "Nie je to jednoduchá trať. Najťažšia pasáž je kopcový nájazd do tretej zákruty, pretože jej roh nemáte šancu vidieť. Aby ste absolvovali na tomto okruhu perfektné kolo, potrebujete dobrý jazdecký inštinkt. Zatiaľ nám v Indii všetko vždy parádne vyšlo. Bolo by pekné držať víťaznú trofej v rukách aj tento rok. Je to trať, ktorá patrí medzi moje obľúbené. India je krajina, ktorá na mňa urobí dojem zakaždým, keď sa tam objavím," cituje Vettela portál autosport.com. 

Vo Ferrari vedia, že šanca na zisk majstrovského titulu je už len v teoretickej rovine, a preto sa v stajni z Maranella v zvyšných štyroch pretekoch sústredia skôr na udržanie druhého miesta v Pohári konštruktérov. V tomto hodnotení má Ferrari iba desaťbodový náskok pred Mercedesom a 33-bodový pred Lotusom. "Okruh v Indii je veľmi zaujímavý a ponúka množstvo variantov pre stratégiu. Sú tam rovinky, rýchle aj pomalé zákruty. Je to podobná trať ako v Kórei, má akúsi schizofrenickú povahu, pretože chcete, aby auto bolo dobré na rovinkách, ale aj v pomalých zatáčkach," uviedol pre stránku formula1.ferrari.com staronový technický riaditeľ Ferrari James Allison. 

Okruh s oficiálnym názvom Buddh International Circuit postavili za 309 miliónov dolárov a jeho architektom je známy nemecký dizajnér Hermann Tilke. Trať pozostáva zo šestnástich zákrut, monoposty na nej dosahujú priemernú rýchlosť 210 km/h a "maximálku" približne 320 km/h. Organizátori si od zúčastnených tímov vyžiadali analýzu okruhu po testoch na simulátoroch a dodatočne upravili zákrutu číslo sedem, čím zlepšili možnosti predbiehania pred nájazdom do okrúhlej, sklonenej "desiatky". 

Výhradný dodávateľ pneumatík pre F1 Pirelli priviezlo do Naí Dillí stredne tvrdé zmesi P Zero White a mäkké zmesi P Zero Yellow. V Indii by malo byť počas víkendu horúco, počas pretekov sa očakávajú teploty okolo 35 stupňov Celzia. Kvalifikácia na Veľkú cenu Indie je na programe v sobotu 26. októbra o 10.30 h SELČ, štart samotných pretekov je naplánovaný na nedeľu 27. októbra o 10.30 SEČ. 


Veľká cena Indie: 
Okruh: Buddh International Circuit 
Dĺžka okruhu: 5125 m 
Počet kôl: 60 
Dĺžka pretekov: 307,249 km 
Divácka kapacita: 100 000 miest 
Traťový rekord: Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull 1:27,249 min (rok 2011) 
Minuloročný víťaz: Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull 
Najviac víťazstiev - jazdec: 2 - Sebastian Vettel (2011, 2012) 
Najviac víťazstiev - tím: 2 - Red Bull 

Prehľad ostatných víťazov Veľkej ceny Belgicka: 
2012 Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull 
2011 Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull 

Poradie MS (po 15 z 19 pretekov): 1. Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull 297 bodov, 2. Fernando Alonso (Šp.) Ferrari 207, 3. Kimi Räikkönen (Fín.) Lotus 177, 4. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 161, 5. Mark Webber (Aus.) Red Bull 148, 6. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 126 

Pohár konštruktérov: 1. Red Bull 445 bodov, 2. Ferrari 297, 3. Mercedes 287, 4. Lotus 264, 5. McLaren 83, 6. Force India 62. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies