F1: V Číne favoritom Mercedes, Ferrari môže opäť prekvapiť

NETKY.SK • 9 Apríl 2015, 09:47 • 2 min
F1: V Číne favoritom Mercedes, Ferrari môže opäť prekvapiť

ŠANGHAJ - Napriek senzačnému víťazstvu Sebastiana Vettela z tímu Ferrari pred dvoma týždňami v Malajzii sú pred nedeľňajšou Veľkou cenou Číny, tretím podujatím tohtoročného seriálu majstrovstiev sveta formuly 1, opäť najväčšími favoritmi na víťazstvo jazdci zo zoskupenia Mercedes. Nemecký štvornásobný svetový šampión Vettel dokonale zaskočil dovtedy dominantné "strieborné šípy" a dosiahol pre Scuderiu víťazstvo po takmer dvoch rokoch.

slovakia

left justify in out

Najhorúcejším kandidátom na nedeľňajší triumf je úradujúci majster sveta Lewis Hamilton, ktorý sa na okruhu v Šanghaji tešil už trikrát a v tomto smere je rekordérom. Okrem rokov 2008, 2011 vyhral aj vlani, na konte má tiež štyri prvenstvá v kvalifikácii. "V Malajzii sme prežili ťažký víkend. Pred odchodom do Číny sme tvrdo pracovali, aby sme si to všetko zanalyzovali. Šanghaj je jedna z mojich najobľúbenejších destinácií. Sú tu proste skvelí fanúšikovia. Neviem ako, ale od momentu, keď pristaneme na letisku, vedia, že sme tu. Je skutočne parádne, že dostávame takú podporu. Samotný okruh je trochu z iného súdka ako tie v Austrálii alebo Malajzii. Jazdu na ňom si však užívam a sedí môjmu štýlu. Vyhral som tu aj minulý rok a len dvakrát som skončil mimo pódia, takže cieľom je rozhodne stavať na týchto výsledkoch a opäť vystúpiť najvyššie," uviedol Hamilton pre oficiálnu stránku Mercedesu.


Tímový kolega britského pilota Nico Rosberg by už v tejto sezóne tiež rád okúsil chuť víťazstva, v doterajších dvoch pretekoch sa mu ušlo "iba" druhé a tretie miesto. V priebežnom hodnotení zaostáva 29-ročný rodák z Wiesbadenu za Hamiltonom o desať bodov a ak chce na konci roka oslavovať svoj prvý titul, mal by začať vyhrávať. "Šanghaj mám veľmi rád, dosiahol som tu svoje prvé víťazstvo v kvalifikácii i pretekoch v kariére v roku 2012, mojom treťom vo farbách Mercedesu. Môj štart do tejto sezóny nebol ideálny, ale som odhodlaný to tento víkend otočiť. Samozrejme, môj kolega má iné úmysly a to isté platí aj o konkurentovi v červenom aute (Vettel, pozn.). Toto je ale trať, ktorá mi pasuje veľmi dobre, to znamená, že plánujem dosiahnuť najlepší výsledok," zakontroval Rosberg.


Vettelove víťazstvo v Malajzii nebolo dielom náhody, aj keď výrazne k nemu dopomohol výjazd bezpečnostného vozidla v úvode pretekov. Jazdci Mercedesu sa po výmene pneumatík prepadli do druhej päťky štartového poľa, kým Vettel sa ocitol na čele. Nemcov monopost však lepšie reagoval na tropické klimatické podmienky a jeho pneumatiky degradovali o čosi menej ako gumy "strieborných šípov". V Číne sa však očakávajú nižšie teploty, čo môže byť rozhodujúce. V deň pretekov sa očakáva maximálne 22 °C a pravdepodobnosť zrážok sa momentálne pohybuje na úrovni 20 percent.
Vettelov parťák z Ferrari Kimi Räikkönen si však myslí, že Scuderia bude silná aj za takýchto podmienok. "Veľké teplo nám možno vyhovuje, ale podľa mňa, ak by sme sa dostali po štarte za mercedesy aj v Melbourne, vedeli by sme konkurovať. Každý okruh vyžaduje od vás niečo iné, ale to nemení nič na tom, že máme celkom slušný výkon. Vieme, že nedosahujeme takú rýchlosť ako oni, najmä pokiaľ ide o jazdu na jedno kolo, ale pracujeme na tom a od konca minulej sezóny sme urobili veľký krok vpred. Vydali sme sa správnym smerom a krôčik po krôčiku sa snažíme dotiahnuť sa na Mercedes. Hoci Sebastian už dokázal vyhrať, v určitých oblastiach sa stále potrebujeme zlepšiť," cituje portál ESPN fínskeho "Icemana", ktorý zatiaľ má na konte 12 bodov za štvrté miesto v Malajzii.
Výhradný dodávateľ pneumatík, talianska spoločnosť Pirelli, priviezol do Šanghaja stredne tvrdé a mäkké zmesi. Nedeľňajšia veľká cena štartuje o 8.00 h SELČ, sobotňajšia kvalifikácia je na programe o 9.00.

Veľká cena Číny
Dejisko: Šanghajský medzinárodný okruh
Dĺžka okruhu: 5451 metrov
Dĺžka pretekov: 56 okruhov (305,066 km)
Kapacita tribún: 200 000 divákov
Minuloročný víťaz: Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes
Najrýchlejšie kolo v pretekoch: Michael Schumacher (Nem.) Ferrari - 1:32,239 min (2004)
Rekordér v počte víťazstiev - jazdec: Lewis Hamilton (V. Brit.) - 3 (2008, 2011, 2014)
Rekordér v počte víťazstiev - tím: Ferrari - 4 (2004, 2006, 2007, 2013)

História:
Čínska vláda mala záujem zorganizovať Veľkú cenu Číny už v 90. rokoch minulého storočia. Prvým pokusom bola výstavba okruhu v meste Čuaj v provincii Kuang-tung, čo vyústilo do zaradenie VC Číny do predbežného kalendára na sezónu 1999. Okruh však nesplnil požadované štandardy pre F1. Najľudnatejšej krajine sveta sa vydaril až druhý pokus v roku 2002, keď sa s Berniem Ecclestonom dohodli na usporiadaní VC Číny od roku 2004 do roku 2011. Prvýkrát si architekti a technickí experti prezreli lokalitu v močiaroch neďaleko Šanghaja v apríli 2003, po 18 mesiacoch bola trať hotová a 26. septembra 2004 sa na nej išla prvá VC Číny. Autorom je nemecký architekt okruhov F1 Hermann Tilke. Sú na nej dve dlhé roviny a série ťažkých zákrut. Za jednu z najťažších v seriáli F1 je považovaná kombinácia prvých dvoch zákrut po štarte, ktorá vytvára pravotočivú prakticky 270° zákrutu. Organizátori museli s Ecclestonom rokovať o znížení poplatkov za usporiadanie podujatia, ktoré boli najvyššie v seriáli MS. Obe strany našli kompromis a VC Číny má zabezpečenú účasť v seriáli MS až do roku 2017.

Prehľad víťazov posledných 10 ročníkov VC Číny:
2014 Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes
2013 Fernando Alonso (Šp.) Ferrari
2012 Nico Rosberg (Nem.) Mercedes
2011 Lewis Hamilton (V. Brit.) McLaren
2010 Jenson Button (V. Brit.) McLaren
2009 Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull
2008 Lewis Hamilton (V. Brit.) McLaren
2007 Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari
2006 Michael Schumacher (Nem.) Ferrari
2005 Fernando Alonso (Šp.) Renault

Poradie MS (po 2 pretekoch z 19): 1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 43 bodov, 2. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari 40, 3. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 33, 4. Felipe Massa (Braz.) Williams 20, 5. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari 12, 6. Felipe Nasr (Braz.) Sauber a Valtteri Bottas (Fín.) Williams po 10

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 76 bodov, 2. Ferrari 52, 3. Williams 30, 4. Sauber 14, 5. Toro Rosso 12, 6. Red Bull 11

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies