Extrémne horúčavy zasiahli Slovensko. Aké môžeme čakať počasie v nasledujúcich dňoch?

NETKY.SK • 10 Júl 2023, 14:45 • 2 min
Extrémne horúčavy zasiahli Slovensko.  Aké môžeme čakať počasie v nasledujúcich dňoch?

BRATISLAVA - Začiatkom týždňa zasiahli takmer celé územie Slovenska pekelné horúčavy. Utorok, ktorý je spojený s príchodom studeného frontu, prinesie chladnejšie počasie, avšak od stredy bude zase teplo.

slovakia

left justify in out

Očakáva, že teplota najmä na západnom Slovensku lokálne dosiahne 35 stupňov Celzia. V nedeľu (9. 7.) bolo najteplejšie, až 34 stupňov nameraných v Skalici. "V utorok (11. 7.) sa trochu ochladí, no v stredu (12. 7.) sa opäť oteplí a takto to bude pokračovať aj v ďalších dňoch. V južnej Európe však takéto prerušenia horúčav nebudú, respektíve budú podstatne nevýraznejšie. Naopak, do oblasti sa čiastočne dostane tá najhorúcejšia vzduchová hmota sponad severozápadnej Afriky," priblížili meteorológovia.

 

V Španielsku, Taliansku a postupne aj na Balkáne bude podľa SHMÚ väčšinu najbližších dní veľmi teplo s teplotou nad 35 stupňov, lokálne okolo 40 stupňov Celzia. "Táto hodnota bude s vysokou pravdepodobnosťou v tie najteplejšie dni aj o niekoľko stupňov prekonaná," podotkli meteorológovia. V Severnej Afrike bolo však úplne najteplejšie, v niektorých regiónoch sa teploty vyšplhali takmer na 50 stupňov Celzia.

Na západnom a severnom Slovensku sa môžu v pondelok poobede vyskytnúť búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu prvého stupňa. Informuje o tom na svojom webe. Výstraha platí od 13.00 do 18.00 h. Meteorológovia ju vydali pre celý Bratislavský, Trenčiansky, Nitriansky, Trnavský a Žilinský kraj a tiež pre okresy Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Brezno, Krupina, Zvolen, Žarnovica a Žiar nad Hronom.

 

"Je malá pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami," uviedol SHMÚ.

Pripomíname, že počas týchto horúcich letných dní treba pravidelne dodržiavať pitný režim, zatiahnuť si žalúzie v domácnostiach, sprchovať sa v chladnej vode (nie však v ľadovej, aby sme telu nespôsobili šok) či vyvarovať sa pobytu na priamom Slnku, a to najmä medzi 11. a 14. hodinou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR, SHMÚ, Nový Čas / Marek Nemček Foto: Aktuality.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies