Prísnejšie opatrenia podľa spoločnosti Profesia opäť spomalili trh práce

NETKY.SK • 20 Október 2020, 08:45 • 2 min
Prísnejšie opatrenia podľa spoločnosti Profesia opäť spomalili trh práce

BRATISLAVA - Počet pracovných ponúk, ktoré uverejnili zamestnávatelia na portáli Profesia.sk za jeden kalendárny týždeň, opäť klesol pod 4-tisíc.

slovakia

left justify in out

Počas 42. kalendárneho týždňa uverejnili zamestnávatelia na pracovnom portáli Profesia.sk 3 899 nových pracovných ponúk. Počet inzerátov bol od pondelka 12. do nedele 18. októbra tohto roka približne o 500 nižší ako v predošlom týždni. Súčasná situácia je návratom späť k číslam zo začiatku augusta, upozorňuje spoločnosť Profesia v tlačovej správe.

 

Situácia sa len zhoršuje
Trh práce reaguje na sprísnenia či uvoľňovania vládnych opatrení takmer ihneď. "Porovnateľný počet ponúk počas týždňa, ktoré neovplyvnili sviatky, bol naposledy ešte na začiatku augusta v 33. kalendárnom týždni," uvádza Profesia. Od začiatku septembra bol počet ponúk nižší ako 4-tisíc iba počas týždňov, ktoré ovplyvnili štátne sviatky. Voľné pracovné dni sa na Profesii takmer vždy prejavujú nižším počtom pracovných ponúk.

Odvetvím, v ktorom medziročne najviac klesol počet ponúk za posledné štyri týždne, je cestový ruch, gastro a hotelierstvo. Počas 39. kalendárneho týždňa išlo oproti vlaňajšku zhruba o 38-percentný prepad. Odvtedy sa situácia už len zhoršuje. Posledný kalendárny týždeň zaznamenala Profesia v tomto sektore iba 38 nových pracovných ponúk. Vlani počas rovnakého obdobia išlo o 254 inzerátov. To predstavuje prepad až o 85 percent.

 

"Ak porovnáme súčasnú situáciu v cestovnom ruchu, gastre a hotelierstve s minulými rokmi, môžeme vidieť, že podobné čísla zažil sektor naposledy v krízových rokoch," konštatuje sa v tlačovej správe. Zamestnávatelia v tomto sektore uverejnili vlani až o 635 inzerátov viac ako počas posledných štyroch týždňov tohto roka.

Okrem cestovného ruchu a gastra klesla ponuka výrazne aj v ďalších dvoch sektoroch. V prípade zákazníckej podpory eviduje portál Profesia.sk medziročný prepad až 42 percent. Za posledné štyri kalendárne týždne pribudlo v tomto odvetví 337 pracovných ponúk. Vlani to bolo až o 242 inzerátov viac.

 

Darí sa IT aj obchodu

Výrazný medziročný pokles možno vidieť aj v odvetví, v ktorom si Slováci hľadajú prácu v tomto roku najčastejšie. Za posledné štyri týždne uverejnili zamestnávatelia v administratíve 1 189 pracovných ponúk. Za rovnaké obdobie vlani ich bolo o 732 viac. To predstavuje prepad o zhruba 38 percent.

Uchádzači majú aktuálne na Profesia.sk k dispozícií najviac pracovných ponúk vo výrobe, obchode a informačných technológiách. Výroba je aktuálne jediným sektorom, v ktorom eviduje portál medziročný nárast v počte pracovných príležitostí.

 

Za posledné štyri týždne uverejnili zamestnávatelia 3 349 výrobných pracovných ponúk. Je to o 219 viac ako vlani, teda takmer sedem percent. Okrem výroby obstávajú v porovnaní s vlaňajškom pomerne dobre aj strojárstvo a pomocné práce. Napriek tomu, že v oboch prípadoch eviduje Profesia medziročný pokles v počte ponúk, ani v jednom prípade nie je prepad za posledné štyri týždne vyšší ako desať percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies