Turecký a Ruský prezident chcú rokovať o možnej vojenskej operácii v Sýrii

NETKY.SK • 8 Apríl 2019, 15:45 • 2 min
Turecký a Ruský prezident chcú rokovať o možnej vojenskej operácii v Sýrii

MOSKVA - - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že plánuje rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o vojenskej operácii Turecka v Sýrii. Erdogan navštívi Moskvu dnes v pondelok, informovala tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské médiá.

slovakia

left justify in out

Turecký prezident prisľúbil, že rozdrví Spojenými štátmi podporovaných kurdských bojovníkov na východe od rieky Eufrat. Erdogan už v minulom roku povedal, že prípravy na túto operáciou sú dokončené.

 

Turecko ako hlavný moslimský spojenec Washingtonu v NATO považuje kurdské milície (Ľudové obranné jednotky - YPG) v Sýrii za svojho úhlavného nepriateľa a v priebehu uplynulých dvoch rokov už v rámci vojenských kampaní intervenovalo so zámerom vytlačiť týchto bojovníkov z územia západne od Eufratu.

 

"Naša príprava na hraniciach je ukončená, všetko je pripravené na operáciu. Môžeme ju začať v akejkoľvek chvíli. Budem o tejto záležitosti hovoriť s Vladimirom Putinom počas svojej návštevy Ruska," vyhlásil Erdogan.

 

 

Turecko je dlhodobo znepokojené americkou podporou kurdských síl v susednej Sýrii. Ankara tvrdí, že takéto skupiny sú napojené na kurdských povstalcov bojujúcich o autonómiu v rámci Turecka, dopĺňa tlačová agentúra DPA.

 

Erdogan a Putin sa už v tomto roku stretli dvakrát

 

Sýrske demokratické sily (SDF) pod kurdským velením v marci ohlásili konečné územné víťazstvo nad extrémistickou organizáciou Islamský štát (IS) v Sýrii, čo vydláždilo cestu pre začiatok sťahovania amerických vojakov.

 

Ankara a Moskva sa začali podľa DPA v posledných dvoch rokoch zbližovať, pričom tento proces sa pretavil do prehlbujúcej sa spolupráce v otázke Sýrie, ako aj do spoločných projektov vo sfére energetiky vrátane plánu na vybudovanie podmorského plynovodu a jadrovej elektrárne.

 

Erdogan sa s Putinom stretol tento rok už dvakrát a v oboch prípadoch boli ich rokovania zamerané na vojnou sužovanú Sýriu. Konflikt vyhnal to Turecka viac než 3,6 milióna sýrskych utečencov, tvrdia zdroje z Ankary.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies