Exriaditeľ daniarov dostal sedemročný trest za prijatie úplatku od Salmanovcov

NETKY.SK • 10 December 2015, 11:40 • 2 min
Exriaditeľ daniarov dostal sedemročný trest za prijatie úplatku od Salmanovcov

BRATISLAVA - Najvyšší súd SR na svojom dnešnom verejnom zasadnutí potvrdil sedemročný nepodmienečný trest pre bývalého riaditeľa Daňového úradu v Dunajskej Strede Dušana Klvaňu.

slovakia

left justify in out

Podľa súdu je vinný z trestného činu prijímania úplatku od podnikateľov Sergeja a Alexandra Salmanovcov za to, že zabezpečí vyplatenie navrhnutých vysokých odpočtov DPH pre ich spoločnosti. Rozsudok najvyššieho súdu je právoplatný. Odsúdený musí tiež zaplatiť pokutu 30-tisíc eur. Ako skonštatoval predseda senátu, prvostupňový súd v prípade vyhodnotil dôkazy správne, vychádzajúc z logického myslenia. Svedectvo svedkyne Márie Z. je tiež podľa súdu verifikované inými vykonanými dôkazmi. Práve svedectvo bývalej riaditeľky Daňového úradu v Šamoríne obhajoba namietala s tým, že jej samotnej v inom prípade zastavili trestné stíhanie, pričom to naznačuje, že "bola motivovaná k istému typu výpovedí". Pôvodný rozsudok nad Klvaňom vyniesol Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici v decembri 2014.


Podľa obžaloby sa Klvaňa s podnikateľmi Sergejom a Alexandrom S. stretol v ich firme Carat Distillery v Šamoríne v apríli a máji 2010. Za úplatok desať percent z celkovej sumy sľúbil bezproblémové vyplatenie nadmerných odpočtov DPH firmám, v ktorých podnikatelia mali vplyv. Z titulu riaditeľa daňového úradu navyše podnikateľom podľa obžaloby včas poskytoval informácie o dožiadaniach z iných daňových úradov a z polície. Takto pomohol podnikateľom pri uplatnení nadmerného odpočtu pri spoločnosti VENI, VIDI, VICI. Jeho zásluhou sa zmenil výsledok daňovej kontroly v ich prospech a následne bol odpočet vyplatený. Išlo takmer o 445-tisíc eur. Podľa prokurátora exriaditeľ dostal úplatok desať percent z tejto sumy, čo je najmenej 40-tisíc eur. Podnikateľov Sergeja a Alexandra S. však senát Špecializovaného trestného súdu v prípade podplácania Klvaňu v júli tohto roku oslobodil. Keďže sa prokurátor proti rozhodnutiu odvolal, prípadom sa bude rovnako zaoberať Najvyšší súd SR.


Ako svedkyňa vystupovala v prípade bývalá riaditeľka Daňového úradu v Šamoríne Mária Z. Za podplácanie jej samotnej boli pritom právoplatne odsúdení práve Sergej a Alexander Salmanovci. Sergej dostal trest sedem rokov, jeho syn Alexander šesťročný trest. Voči Márii Z. prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podmienečne v septembri zastavil trestné stíhanie. Mária Z. bola trestne stíhaná pre zločin prijímania úplatku a prokurátor sa rozhodol podmienečne zastaviť jej trestné stíhanie, lebo sa významnou mierou podieľala na objasnení viacerých prípadov korupcie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies