Exprezident Sarkozy zvíťazil vo francúzskych regionálnych voľbách

NETKY.SK • 23 Marec 2015, 08:52 • 2 min
Exprezident Sarkozy zvíťazil vo francúzskych regionálnych voľbách

PARÍŽ - Konzervatívna Únia za ľudové hnutie (UMP) bývalého prezidenta Nicolasa Sarkozyho zvíťazila v dnešnom prvom kole ostro sledovaných regionálnych volieb vo Francúzsku. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na exit polly zverejnené po skončení hlasovania.

slovakia

left justify in out

UMP a jej spojenci si dovedna v celoštátnom meradle zaistili 29,9 percenta hlasov. Pôvodne favorizovaný pravicový Národný front (FN) Marine Le Penovej zaznamenal podporu 26,3 percenta, uvádza sa v exit polle inštitútu Ifop. Podľa iného exitpollu spoločnosti CSA získala UMP spoločne s partnermi až 31 percent, zatiaľ čo NF len 24,7 percenta hlasov.

 

V prípade oficiálneho potvrdenia takéhoto výsledku pôjde o nečakanú porážku Le Penovej strany, ktorá mala podľa prevolebných prieskumov v dnešných voľbách zvíťaziť.

 

Až na treťom mieste podľa exit pollov skončila vládnuca Socialistická strana (PS) prezidenta Francoisa Hollanda, ktorú v súlade s očakávaniami podporilo len zhruba 20 percent hlasujúcich voličov.

Volieb v 101 departementoch sa mohlo zúčastniť až 43 miliónov oprávnených voličov, podľa odhadov prišla k urnám len asi polovica z nich. O členoch rád viacerých departementov sa podľa prieskumov definitívne rozhodne až v druhom kole, ktoré je naplánované na 29. marca.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies