Expolicajt Ľuboš Tiefenbach nemal podľa jeho nadriadeného na predvedenie žien dôvod

NETKY.SK • 30 Jún 2016, 13:55 • 2 min
Expolicajt Ľuboš Tiefenbach nemal podľa jeho nadriadeného na predvedenie žien dôvod

BRATISLAVA – Výpoveďami svedkov a jedného znalca pokračovalo dnes na Okresnom súde Bratislava V hlavné pojednávanie v prípade bývalého policajta Ľuboša Tiefenbacha , ktorý sa stal známym po zverejnení videa zo zákroku na Dolnozemskej ulici v Bratislave v roku 2014.

slovakia

left justify in out

Okrem iných svedkov na súde vypovedal aj vtedajší veliteľ Pohotovostnej motorizovanej jednotky a nadriadený obžalovaného expolicajta. Okrem iného dnes na súde tvrdil, že Ľuboš T. nemal dôvod, aby predvádzal ženy na policajné oddelenie za účelom zistenia ich totožnosti.

 

„Keď policajt hodnoverným spôsobom nemôže zistiť totožnosť osoby, vtedy ju môže predviesť. Mal vysielačku, mal doklady, ktoré mu predložili, na mieste bola matka s dcérou, mal dostatok hodnoverných informácií k tomu, aby vedel stotožniť túto osobu,“ uviedol svedok. V samotnom použití donucovacích prostriedkov však problém nevidel, podľa jeho názoru to bolo v poriadku.

 

Svedok taktiež uviedol, že čo sa týka plnenia povinností pri výkone služby, patril obžalovaný medzi najlepších policajtov. Podľa neho bolo na expolicajta podaných 13 sťažností, ale len dve boli vyhodnotené ako opodstatnené.

 

Ľuboša T. poslal aj na vyšetrenie k psychológovi, pretože vzhľadom na počet sťažností, ktoré na neho boli podané, tak urobiť musel. Uznal ho za schopného výkonu služby v Policajnom zbore.

Ľuboš T. mal na celú udalosť iný názor. „Ja trvám na tom a stojím si za tým, ako som ten zákrok vyhodnotil. Neboli mi predložené doklady totožnosti, iba doklad o evidencii vozidla, vozidlo nebolo spôsobilé na cestnú premávku, bol som vulgárne osočovaný, ženy nespolupracovali a odmietli uviesť svoje mená, nerešpektovali moje výzvy a následne som bol staršou ženou napadnutý. Okrem toho som mal neschopného kolegu, ktorý nevie ani obsluhovať rádiostanicu,“ zareagoval obžalovaný na výpoveď svedka.

 

Súd odročil pojednávanie na neurčito vzhľadom na námietku zaujatosti, ktorá bola voči nemu podaná a o ktorej teraz musí rozhodnúť Krajský súd v Bratislave. Ľuboša T. obvinili v roku 2014 po tom, ako sa na verejnosti objavilo video z cestnej kontroly na Dolnozemskej ulici v bratislavskej Petržalke z októbra 2014, počas ktorej sa mal k vodičke auta správať v rozpore so zákonom.

 

Prokurátor podal obžalobu na bývalého policajta v máji minulého roka pre trestný čin obmedzovania osobnej slobody v súbehu s prečinom zneužívania právomoci verejného činiteľa. Pri týchto trestných činoch stanovuje trestný zákon trest odňatia slobody na tri až osem rokov pri obmedzovaní osobnej slobody a dva až päť rokov v prípade zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Vtedajšieho príslušníka pohotovostnej motorizovanej jednotky Ľuboša T. prepustili z Policajného zboru 19. decembra 2014.

Obžalovaný svoju vinu odmieta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies