Expert na utajované skutočnosti vypovedal v prípade Manninga a WikiLeaks

NETKY.SK • 28 Jún 2013, 10:17 • 2 min
Expert na utajované skutočnosti vypovedal v prípade Manninga a WikiLeaks

FORT MEADE - Najmenej 117 z 250.000 depeší amerického ministerstva zahraničných vecí, ktoré vojak Bradley Manning poslal webovej stránke WikiLeaks, obsahovalo tajné informácie s potenciálne negatívnym dopadom. Informovala dnes o tom tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Odborník na stupeň utajovaných skutočností Nicholas Murphy zaradil 96 zverejnených depeší do kategórie "dôverné informácie" a 21 do kategórie "tajné". Jeho písomnú výpoveď prečítal vo štvrtok prokurátor na vojenskom súde na základni Fort Meade v americkom štáte Maryland.

Depeše zverejnené v roku 2010 na webovej stránke WikiLeaks obsahovali chránené informácie, ktoré sa týkali zahraničných vlád, zahranično-politických vzťahov, amerických vojenských aktivít, vedeckých, technologických alebo ekonomických otázok a zraniteľnej infraštruktúry Spojených štátov, skonštatoval znalec.

Manning vo februári vo vyhlásení na súde uviedol, že depeše sa v rámci vládnych počítačových systémov mohli distribuovať. Podľa jeho názoru "veľká väčšina" depeší nepatrila k utajovaným skutočnostiam, preto vraj mohli byť zverejnené, hoci boli na počítačovej sieti vyhradenej pre tajné materiály.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies